Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολυτέλεια η πολιτική ίσων αποστάσεων

09/12/2008

Δύο μέρες τώρα το κέντρο της Αθήνας καίγεται. Καίγεται και ο καπνός καλύπτει τα πάντα, καλύπτει τα σημαντικά και τα ασήμαντα, τα κάνει να φαίνονται όλα ίδια.

Και ποιοι την καίνε; Δεν νομίζω ότι είναι ένα «πράγμα» αυτοί που την καίνε. Και σίγουρα δεν είναι πολλοί, αναλογικά με όλο αυτό τον κόσμο που κατέβηκε χτες και προχτές στο συλλαλητήριο. Συμμετέχω σε πορείες πολλά χρόνια τώρα. Αυτό που είδα χθες δεν το έχω ξαναδεί.

Κόσμος πολύς, εξοργισμένος και αποφασισμένος, κόσμος που σου έσφιγγε το χέρι και σε τράβαγε για να συνεχίσεις, να μη διαλυθείς όταν τα χημικά ερχόταν κατά πάνω σου. Κόσμος που δεν χαμογελούσε, φοβόταν αλλά έμενε και φώναζε «στο δρόμο, στο δρόμο, να σπάσουμε το τρόμο», και εννοούσε πρώτα και κύρια το δικό του τρόμο.

Η βία, απ’ όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα. Το ξαναλέω για να το κάνω όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται.

Η βία, απ’ όπου και αν προέρχεται είναι καταδικαστέα

Η κρατική βία όμως είναι ανεπίτρεπτη, ειδικά όταν είναι τυφλή και στρέφεται εναντίων ανθρώπινων ζωών. Και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμία αντίστοιχα τυφλή βία που στρέφεται κατά υλικής περιουσίας.

Κάποιοι χρησιμοποιούν πέτρες, κάποιοι νεράντζια και κάποιοι ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΑ. Σήμερα στο Π. Φάληρο άνδρες της ομάδας Ζ το ξανάκαναν, χρησιμοποίησαν όπλα χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Τα βίντεο δεν μπορεί να τα διαψεύσει κανείς.

Όταν το κράτος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους βία, όχι απέναντι σε αυτούς που καίνε την πλατεία Συντάγματος, αλλά σε αυτούς που διαδηλώνουν, τότε πρέπει να αναλάβει το κράτος και το σύνολο της ευθύνης για ότι συμβεί από δω και πέρα. Ο Καραμανλής αποφάσισε να πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι. Αυτός το επέλεξε, αυτός επέλεξε να μην εκτονώσει την κρίση, αυτός αποφάσισε ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ να αποζημιώσει για τις καταστροφές στη μνήμη του Αλέξη! Λες και είναι όλα ίσα και όμοια.

Εγώ λέω ότι ο στόχος μου είναι το σύστημα και η αδικία που γεννά. Δεν είναι στόχος μου οι βιτρίνες, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια των πολιτών, τα κτίρια που είναι συλλογική δημόσια περιουσία. Να πω εδώ ότι δεν έχω ιδεολογική αντίθεση με το αντάρτικο πόλεων. Αν χρειαστεί, όταν χρειαστεί, θα πάρω μέρος. Δεν ζούμε όμως σε τέτοια ιστορική στιγμή, δεν το πιστεύω.

Αλλά ούτε και αυτοί που σπάγαν χτες τις βιτρίνες και κάναν πλιάτσικο ήταν αντάρτικο πόλεων. Αλλά εξίσου υποπτεύομαι ότι δεν είναι και τόσο «πολίτες» οι αγανακτισμένοι πολίτες που βγαίνουν και πετάν πέτρες στους κουκουλοφόρους, μπροστά στους αστυνομικούς. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν «νοικοκυραίοι» έτοιμοι να βοηθήσουν την αστυνομία σε κρίσιμες στιγμές.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τα έκτροπα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι στο δρόμο. Καταλαβαίνω το φόβο αλλά πρέπει να τον νικήσουμε, όλοι μαζί!

Να μη τους αφήσουμε να μας φοβίζουν πια. Όσο φοβόμαστε, τόσο δε ζούμε!

ΑΣ  ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΥΡΙΟ  ΣΤΙΣ  10  ΣΤΗΝ  ΠΛΑΤΕΙΑ  ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Στο δρόμο σπάμε τον τρόμο!

Ακούστε και το ηχητικό ντοκουμέντο από το ραδιόφωνο του Αlpha

25 Σχόλια leave one →
  1. 09/12/2008 21:23

    Να φύγουν. Τώρα.

    Λαός για κλάματα, αυτό είμαστε…

    Πέρσι το Σεπτέμβρη έχασα κάθε διάθεση για συμμετοχή στα κοινά όταν η ΝΔ+ΠΑΣΟΚ +ΛΑΟΣ πήραν 85%.

    Να μού το θυμηθείς ότι και πάλι αυτοδύναμο ΠΑΣΟΚ θα βγει. Για να ξαναρχίσει ο κύκολς από την αρχή.

  2. 09/12/2008 21:48

    Αγαπητό Μπαλόνι,

    Ξέρω τι είναι ο χουλιγκανισμός και η τυφλή βία και τον σιχαίνομαι. Ο θάνατος του Αλέξη ήταν αποτρόπαιος και μας συγκλόνησε όλους. Αλλά η χουλιγκανική βία είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και πρέπει να την καταδικάζουμε ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΑΘΟΥΜΕ. Βλέπω τη νεολαία να μιμείται (και να κάνει ινδάλματα!) τα κλεφτρόνια, φασιστάκια και λοιπά αποβράσματα των εξαρχίων και νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να φωνάξουμε:
    ΓΙΟΥΧΑΡΕΤΕ ΤΟΥΣ
    ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ 2,000 ΑΛΗΤΑΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
    ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΜΟΥΣΕΙΑ, ΚΑΙΝΕ ΘΕΑΤΡΑ, ΣΠΑΝΕ

    Επίσης ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ, ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΞΟΥΝ. Όποιος δεν καταδικάζει αυτά που γίνονται είναι συνένοχος!

  3. 10/12/2008 18:15

    Τι γυρεύουν αυτοί οι τύποι ανάμεσα στους αστυνομικούς; Η ηγεσία της αστυνομίας και το Υπουργειο Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις.

    Η ηγεσία της αστυνομίας και το Υπουργειο Δημόσιας Τάξης θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις

    http://www.tvxs.gr/v1331

  4. 10/12/2008 21:33

    Την Δευτέρα το βράδυ περνούσα από το κέντο της Αθήνας.
    Αυτό που είδα με συγκλώνισε.
    Αλλο οι διαδιλόσεις και οι πορείες και άλλο το ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ.
    Και κάτι ακόμα.
    Κουκούλες φορούσαν και κάτι άλλοι λεβέντες το 1941-44
    Μετά απ΄ αυτά που είδα δεν θεωρώ ότι υπάρχει διαφορά

  5. 10/12/2008 21:55

    Τσαλαπετεινέ,
    Σίγουρα, φαντάζομαι με τον ίδιο ζήλο ψάχνεις να βρεις τι έκαναν οι κουκουλοφόροι που μπαινόβγαιναν μέσα στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αλέξης,
    Μα είναι η ίδια «πάστα» ακριβώς! Καμία διαφορά απολύτως: κουκούλα φοράγανε οι δοσίλογοι, οι χρυσαυγήτες, οι γηπεδόβιοι. Η ¨αφορμή» αλλάζει αλλά η ποιότητα του ανθρώπου ποτέ. Έχεις δει ποτέ κανένα παληκάρι να φοράει κουκούλα;

  6. 10/12/2008 22:02

    Α! Για να θυμιθούμε λίγο τη λέξη Παληκάρι: θυμηθείτε το Σολωμού πηγαίνοντας να κατεβάσει την Τουρκική σημαία, ΠΑΛΗΚΑΡΙ, ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ, ΑΝΤΡΑΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ

    για να συνεχίσουν οι λέξεις να έχουν νόημα…

  7. 11/12/2008 01:30

    @Belbo
    Όχι, αυτό το έργο δεν το έχω επωμιστεί αλλά μένω ήσυχος πως έχουν αναλάβει να το φέρουν σε πέρας επάξια άλλοι.

    Επί τη ευκαιρία δε συμμετείχα στην πορεία. Εκτός κι αν ήμουν με κουκούλα. Μπορεί όμως να ήσουν κι εσύ με κουκούλα. Όλοι οι κουκουλοφόροι φαίνονται… ίδιοι.

  8. 11/12/2008 10:46

    Ο Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ σήμερα, εξαιρετικά καίριος για την φθηνή καπηλεία της μνήμης του Αλέξη:
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=246196

    μας αφορά όλους…

  9. breznieva permalink
    11/12/2008 12:43

    καλημέρα σε ολους σας.
    ειναι η πρώτη φορά που γράφω και αυτό γιατι αποφάσισα να μην μεινω απαθής σε όλα αυτα που διαβάζω. Ειμαι απο αυτούς που χρονια κατεβαίνει σε πορείες και που διεκδικώ οταν λεω καλημέρα να ισχύει. Να μπορώ να ξυπνάω και να πηγαίνω στη δουλειά που έχω σπουδάσει και παθιαστεί και να αμοίβομαι με μισθούς αξιοπρέπειας κ οχι πεινας. Να μπορώ να διεκδικώ εργασία χωρις να χρειαστει ν αλλαξω το επιθετο μου σε καποιο κυκλωματικο επιθετο, να μπορώ να περπατάω στη γειτονια μου τα εξαρχεια χωρις να περναω ελεγχους απο τον καθε αστυνομικο, ασφαλιτη, ματατζη γιατι κραταω θηκη φλαουτου και την περνανε για ουζι και παρα μα παρα πολλα αλλα.
    Κυριε belbo δεν σας ξέρω αλλά το να μας παραπεμπεται σε άρθρα ¨εξαιρετικά καίρια» του πρετεντέρη θεωρω οτι ειναι 100 φορές πιο επικινδυνο απ το οποιοδήποτε μπαχαλακι. Ειναι χειροτερο να φοραμε την κουκουλα του κουλτουριαρη, του τρομερά ευθικτου πολίτη και να χειροκροτουμε ενα ξερασματικό αρθρο του πρετεντερη ενω όλοι ξέρουμε τι αντιπροσωπευει ο κυριος αυτος.
    Ημουνα στις πορείες και ειμαι υπερηφανη το οτι ημουνα στουσ δρόμους. οχι για τα σπασιματα γιατι κανενας μας δεν ειναι με αυτα ακομα για τοθς βανδαλισμους κτιριων και καταστηματων ποθ το ενοικιο τους ειναι ο εξαμηνιαιος μισθος μου.Φυσικά και τα καταδικάζω.. Αλλα να συμφωνειται με αρθρα που χρεώνουν το τι εχει γινει μεχρι στιγμης σε κομμα της αριστερας προφανώς μου δινει την εντύπωση οτι δεν μπορειτε να φιλτραρεται την ειδηση και την κατασταση. Δυστυχώς ταυτιζεστε με πρακτικές που εμενα προσωπικά με βρισκουν αντιθετη. Και απο ποτε θεωρειται τα μπλοκ του συ.ρι.ζα. προβατα; και εσας δεν σας προβληματίυει γιατι πάντα στα μπλοκ του κκε δεν γινεται τιποτα; εχω επιλέξει κυριε belbo το πολιτικο μου επιχείρημα να μην ειναι το καδρονι αλλα η φωνή μου. και αν αυτό σασ δινει άλλοθι οτι περιθάλπτουμε κουκουλοφορους τοτε ειστε πολυ μακρια απ την αληθεια.
    Το κακο είναι οτι απο τα χημικά και τα δακρυγόνα μετατραπηκαν οι πορειες σε πορειες κουκουλοφόρων γιατι μετα απο ένα σημειο κ έπειτα ολοι ειχαμε καλυμενα τα προσωπα μας!!!!!! και γράφει πολύ καλα στην καμερα απ οτι ειδα μετα…

  10. Ελένη M. permalink
    11/12/2008 14:30

    Τα κόμματα δεν έχουν κανένας άλλο σκοπός παρά την εξουσία για
    δικό τους όφελος….Όμως δεν πρέπει με κανένα τρόπο ν αφήσουμε τα παιδιά μόνα τους στο δρόμο να τα μακελέψουν …..οι κάθε σερίφηδες …

    Πρέπει να είμαστε εκεί κοντά και δίπλα τους!

    Η κοινωνία στο σύνολό της θα βελτιωθεί μόνο όταν όλοι ενδιαφερθούμε για
    την κοινωνία στο σύνολό της και όχι για το δικό μας το συμφέρον.

  11. 11/12/2008 15:11

    Αγαπητοί και αγαπητές,
    η απαξίωση του συνόλου του πολιτικού συστήματος εξυπηρετεί μόνο επίδοξους τυρράνους και δικτάτορες. Τα πολιτικά κόμματα είναι μέρος αυτού του συστήματος και καλό είναι να κρίνονται από τις πράξεις τους και να σταματήσουμε να διεξάγουμε δίκες προθέσεων. Η δημοκρατία και το Σύνταγμα απαιτεί υπεράσπιση και αυτή η υπεράσπιση επαφύεται στη συνειδητή συμμετοχή όλων μας και όχι στον πατριωτισμό ειδικών. Καιρός είναι να επιλέξουμε με ποιούς θα πάμε και ποιούς θα αφήσουμε. Γιατί προφανώς διαφωνώ με το ιδεολόγημα «όλοι ίδιοι είναι». Και προφανώς συμφωνώ με την breznieva!

  12. 11/12/2008 18:39

    Συμφωνώ κι εγώ με τη συντρόφισσα Breznieva/Tereskova, αν και εκπροσωπώ μάλλον την «παρασκηνιακή» αριστερά του maestro Toni Negri, επομένως δε θα με δείτε συχνά σε πορείες και συγκεντρώσεις, με ή χωρίς κουκούλα.

  13. 11/12/2008 21:43

    Αγαπητό μου μπαλόνι,
    Ακόμα και αυτές τις δύσκολες μέρες,όταν επισκέφτομαι τούτο το χώρο σου(το μπλογκ σου),νοιώθω να μου φέρνει μια φιλοξενία και μια ζεστασιά,γι’αυτό παρ’όλο που ΄νοιώθω συγκλονισμένη με πολλά και έντονα συναισθήματα μέσα μου-και θέλω κάποια στιγμή να γράψω και να τοποθετηθώ,αλλά όχι προς το παρόν,θα ΄σου αφήσω κάτι άλλο….

    ΄΄Τα άλλα τείχη’’

    Ευδιάκριτα τα τείχη
    από την άκρη της πόλης
    υψώθηκαν λέει,
    για να προστατέψουν
    τους νομοταγείς πολίτες ,
    από ύποπτα στοιχεία
    που τριγυρίζαν τη νύχτα
    απειλώντας την τάξη και την ασφάλεια •
    ήταν κι’αυτός ένας εύσχημος τρόπος
    να αποτρέψουν όσους ήθελαν να μάθουν στ’αλήθεια
    τι συνέβαινε εκεί έξω…
    ευδιάκριτα τα τείχη,ακόμα και με γυμνό οφθαλμό
    και πόσο μοιάζαν, λένε όσοι τα ζήσαν,
    με κείνα τα τείχη του θείου Καβάφη

  14. Ελένη M. permalink
    11/12/2008 23:32

    @κόκκινο μπαλόνι
    Αγαπητή δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε εντελώς , αλλά ούτε και να τσακωθούμε ….εμένα μου αρκεί ν ακούς ευχάριστα την τελευταία μου φράση
    «Η κοινωνία στο σύνολό της θα βελτιωθεί μόνο όταν όλοι ενδιαφερθούμε για
    την κοινωνία στο σύνολό της και όχι για το δικό μας το συμφέρον»

    Καλό ξημέρωμα σε όλους

  15. 12/12/2008 00:16

    @ Ελένη Μ. :Προφανώς και δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε εντελώς αγαπητή μου! Και προφανώς κρατάω την φράση σου αυτή και την προσυπογράφω! Καλή σας νύχτα!
    @ Απροσπέλαστη: Να περνάς καλή μου και να μας αφήνεις τα διαμαντάκια σου!

  16. 12/12/2008 00:42

    Breznieva,

    Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι το όνομά σας με εξητάρει απίστευτα κι έτσι δε θα μπορέσω να διαφωνήσω κάθετα μαζί σας 🙂

    Πιστεύω στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι ποτέ δε θα θεωρήσω ένα άθρο, ένα βιβλίο ή μία ταινία σαν επικύνδυνο. Επίσης δεν θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κόμμα κατευθύνει τα χουλιγκάνια (δεν πιστεύω γενικά σε θεωρίες συνομωσίας). Επίσης δεν θεωρώ τα χουλιγκάνια υπεύθυνα γι’ αυτά που κάνουν: νεαρά παιδιά είναι και είμαι σίγουρος ότι κάποιος τους πιπήλισε το μυαλό με αγώνες, διεκδικήσεις και τη χαρά της καταστροφής που λέει και ο Μπακούνιν. Όταν είσαι 16 και έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να δουλέψεις σκληρά και να εξελιχθείς σαν άνθρωπος και στο να σπάσεις μερικές βιτρίνες δε νομίζω ότι θέλει και πολύ σκέψη, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτή η ηλικία γεμίζει τα γήπεδα και κάνει εντελώς ανάλογα επεισόδια…

    Το πρόβλημα όμως ξεκινάει με το τι λες, γιατί όταν είσαι ένα μεγάλο κόμμα είσαι υπεύθυνος για τα πράγματα που λες: οι άνθρωποι τα ακούν, επηρεάζονται, ιδιαίτερα όταν είναι 16. Όταν για παράδειγμα βγαίνεις και λες «Είναι έγκλημα κανείς σήμερα να είναι νέος – το κράτος δολοφονεί» κατευθείαν δίνεις (α) ιδεολογική βάση στα χουλιγκάνια γι’ αυτά που κάνουν αλλά πολύ πιο σοβαρό (β) οργίζεις τους νέους και τους λες πρακτικά ότι η κοινωνία σας μισεί. Αυτό είναι ένα τρομακτικά επικύνδυνο παιχνίδι, το οποίο οδήγησε στις σκηνές κατάντιας που βλέπαμε στην τηλεόραση νέα παιδιά να φωνάζουν «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» και να πετάνε πέτρες στην αστυνομία. Και μη μου πείτε ότι όλα αυτά τα παιδιά είχαν νιώσει την καταπίεση του κράτους γιατί δε θα σας πιστέψω. Τα περισσότερα είχαν το τελευταίο κινητό στην τσέπη και είχαν έρθε καρφί από το μούλτιπλεξ.

    Χωρίς να θέλω να κάνω κανενός είδους παραλληλισμό (μα κανενό ειλικρινά) θέλω να σας δώσω το εξής παράδειγμα: όταν έγινε η νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία κανένας δεν έδωσε την εντολή γι’ αυτό. Το μόνο που έγινε ήταν ότι κάποιοι είχαν καλλιεργήσει για χρόνια το μίσος απέναντι στους Εβραίους και ένα βράδυ το άφησαν να ξεχυθεί. ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΖΩ λέω και πάλι, αλλά αυτοί που καλλιεργούν μίσος για την αστυνομία, εχθρότητα για την κοινωνία και άλλα τέτοια παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι…

  17. 12/12/2008 00:47

    Μπαλονάκι,

    Συμφωνώ απόλυτα στο σχόλιό σου για τα κόμματα. Τα κόμματα (και η δημοκρατική κοινωνία γενικότερα) είναι αντικατοπτρισμός δικός μας. Οι άνθρωποι λοιπόν που μας εκπροσωπούν είναι καθρέπτης δικός μας, τίποτε άλλο…

  18. 12/12/2008 01:03

    Καλέ μου Belbo,
    θα είμαι προβοκατόρισσα και θα πω τα εξής, αντιγράφοντας κάτι που διάβασα μόλις σήμερα:
    Αυτές οι θέσεις και η στάση της «δικής μου αριστερά», που περιγράφεις με ζωφερά χρώματα, με χαροποιεί γιατί σπάνε τον παραδοσιακό φόβο και «σεβασμό» της Αριστεράς – από το 49 και μετά – μπροστά στο συντηρητισμό της καθημερινότητας, το «αίσθημα ευθύνης». Αντιτίθενται δηλαδή σε θεμελιακές αξίες της άρχουσας τάξης, τον καθωσπρεπισμό, τη συναίνεση, το φόβο απέναντι στο αυθόρμητο και στην κλιμάκωση των αγώνων. Επιτέλους, αρχίζουμε να κάνουμε πολιτική κοιτώντας προς το μέλλον και όχι προς τις δημοσκοπήσεις και την εκλογολαγνεία.
    Αν μάλιστα το κάναμε συχνότερα, θα είχαμε και μικρότερες εξεγέρσεις για επιμέρους θέματα και δε θα φτάναμε σε τόσο βίαια έκτροπα που απαντούν σε προβλήματα συσσωρευμένα.
    Δεν τις φοβάμαι λοιπόν αυτές τις θέσεις που εσύ αποκαλείς επικίνδυνο παιχνίδι. Μένει να ορίσουμε για ποιόν είναι επικίνδυνο!
    Περιμένω ακόμα ένα ποστ σου-σχόλιο στον πολιτισμό μιας χώρας που η Αστυνομία της συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο.
    Με εκτίμηση, πολύ!!

  19. 12/12/2008 01:52

    Μπαλονάκι,

    Αυτό που έγινε ήταν αποτρόπαιο, δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό, γιατί με ρωτάτε; Η διαφωνία μου είναι σε αυτό που ακολούθησε και όχι σε ένα τραγικό πραγματικά γεγονός από έναν στυγνό δολοφόνο. Για τον πολιτισμό μας δεν έχω ιδιαίτερα καλή γνώμη αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την αστυνομία, αλλά όλα τα κομμάτια του πολιτισμού μας και εμάς σα λαό. Επίσης αν θέλετε να με ρωτήσετε τι πιστεύω για την αστυνομία να σας πω: δεν πιστεύω ότι είναι «γουρούνια», «κομμάτια κρέας», «δολοφόνοι» και άλλα τέτοια τσιτάτα. Δεν χαρακτηρίζω τους ανθρώπους ομαδικά με βάση το επάγγελμά τους, τους κρίνω προσωπικά. Έχω διαφορετική άποψη για το δολοφόνο του Αλέξη και διαφορετική για το παιδί που έμεινε παράλυτο στα Ζωνιανά προσπαθώντας να κρατήσει τα ναρκωτικά μακριά από τα παιδιά μας. Αυτό παρεπιπτόντως (δηλαδή την αποφυγή της γενίκευσης και της καφρίλας που τη συνοδεύει) θεωρώ και πολιτισμό…

    Αυτά που έγιναν τις τελευταίες ημέρες τον μόνο που ΔΕΝ απειλούν είναι την άρχουσα τάξη. Αυτοί μένουν στις σπιταρώνες τους, στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και στην ανάγκη φεύγουν και για την Ελβετία. Αυτούς που απειλεί είναι τη μικρομεσαία τάξη, αυτών κάηκαν τα μαγαζιά, αυτών τα παιδιά θα πάνε σε σχολεία κλειστά λόγω καταλήψεων, θα αναλωθούν σε κινητοποιήσεις, θα καταλήξουν εκτός σοβαρής Ανώτατης εκπαίδευσης και τελικά θα αναρωτιούνται τι πήγε λάθος και η χώρα τους είναι ουραγός της Ευρώπης, κι αυτοί γκαρσόνια των Γερμανών τουριστών. Μόνο που τότε δε θα τους παίρνει να τα σπάσουν…

  20. breznieva permalink
    12/12/2008 23:32

    belbo,
    δεν θεωρώ κανενα βιβλιο ή αποψη ή ότι άλλο επικινδυνο.
    Επικινδυνο θεωρώ να κουνάμε το δαχτυλο στον κάθε 16αρη και να τον στέλνουμε σπίτι του. Ανέκαθεν η νέα γενιά αποτελούσε καθρέφτη της κοινωνίας που ζούμε. Εμείς καναμε μια γενιά να κάθεται ώρες στους υπολογιστές, εμάς κάνανε τη γενιά του φραπέ και στη πλειοψηφία μας να ειμαστε αβουλα πλάσματα, η δικιά μας η γενιά αναπλάθει πρότυπα ιδια με τα προτυπα του καθε νεοπλουτου νεοέλληνα… Πόσοι συνομήλικοι μας που διδάσκουν σε σχολεία αναπαράγουν το μοντέλο εξουσιας. Ποσοι απο τη δική μας τη γενιά ακομα και στις σχέσεις τους δεν αναπλάθουν μοντέλα παλιά…
    και επειδη μια γενιά μας έφτυσε στη μούρη τους ονομάζουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από μαθήτές. ναι ημουν δακτθλοδεικτουμενη όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μουσική στην πόλη μου και να μην ακολουθήσω την συνταγή της επιτυχημένης μαθήτριας…Το ιδι γίνεται και σε αυτά τα παιδιά . Που κανένας δε τα ρωτάει τι θέλουν να κάνουν και οι γονείς προγραμματίζουν το μέλλον τους. τα μισά είναι με καταθλιψη τα άλλα με νευρική ανορεξία , τα άλλα με χρόνο μηδεν για να βρεθούν με τους φίλους τους…. και αντι να τους πούμε μιλήστε και πείτε αυτά που σκέφτεστε τους λέμε πάτε σπίτια σας γιατι είστε 16…. Και επιτέλους βρέθηκε ενα κόμμα που μέσα σε αυτη τη συνθήκη επιλέγει να μην είναι εισαγγελέας αλλα λέει ελάτε να μιλήστε και ελάτε να συζητήσουμε . Ενα κόμμα της αριστεράς που κανει λάθη συνεχώς αλλα δεν φοβάται να βγει μπροστα. Μα όντως το κράτος δολοφονεί, τον μετανάστη που σπάσαν στο ξύλο πριν 2 βδομάδες σε αστυνομικό τμημα, τον αστυνομικό που αθωωθηκε ενω βιασε αλλοδαπή ασύστολα, το νεαρό που επειδή έχει ενα μπαφο πάνω του τρώει 2 χρόνια φυλακή. Οταν εχεις τεράστια κερδη απο το τραφικινγκ γυναικών, όταν ο εφραιμ τη γλιτώνει και ο αναστασιαδης σαν κύριος ξανακάνει εκπομπές, όταν ο πρετεντερης που χουλιγκανιζει ειναι σε κεντρικο δελτιο και παράγει πολιτικη, όταν οι μισες σου συλληξεις ειναι απο ασφαλίτες ντυμένοι κουκουλοφόροι, όταν ο πλέυρης ειναι στη βουλή και η έλενα κουντουρά τοτε δολοφονείς την νοημοσθνη μου και την αξιοπρέπεια μου. Οταν δεν έχεις εκπαίδευση και στέλνεις το 40% στα τεε γιατι δεν διαμορφώνεις δομές για μια εκπαίδευση πλατια και ιση και δημόσια τότε έχεις κόστος.
    Και μετά από ένα σημείο δεν είναι αγώνας των πιτσιρικάδων αλλά όλων μας.
    τώρα το αν φοράει diesel η έχει την τελευταία τεχνολογία στο σπιτι του, δε με αφορά..

  21. 13/12/2008 09:31

    Breznieva,

    Που μπορώ να αγοράσω κουπόνια; 🙂

    Δεν είμαι ενάντια στην έκφραση της νεολαίας, το αντίθετο, συμφωνώ απόλυτα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους, γενικά με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Το πρόβλημα είναι όταν σε ευαίσθητες ψυχές καλλιτεργούμε συστηματικά αισθήματα μίσους για την κοινωνία και βίας. Είναι κάτι εξαιρετικά εύκολο (εκ φύσεως ένας νέος επαναστατεί – είναι θέμα ορμονών), φτηνό και επικίνδυνο. Όταν είσαι ενήλικος και μιλάς σε παιδιά έχεις ευθύνη και κανένα δικαίωμα σε ένα μυαλό που ακόμα διαμορφώνεται να περνάς φτηνά & πιασάρικα «τσιτάτα» («μπάτσοι…», «αλήτες, ρουφιάνοι,…», «όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι», «αγωνιζόμαστε ενάντια στην αδικία του συστήματος», «Η κοινωνία δολοφονεί…», κτλ). Είναι φθηνός λαϊκισμός του χειρίστου είδους… φιλικά,

  22. 13/12/2008 09:37

    (ελπίζω να μην παρεξηγείς το χιούμορ – δεν αποτελεί ειρωνία)

  23. 14/12/2008 03:08

    Να πω κι εγώ ερχόμενος από το μπαζάρ στη δημοτική αγορά Κυψέλης (δεν μπόρεσα να μείνω περισσότερο λόγω της ψύχρας, ήδη προετοιμάζω την επιστολή προς το σύντροφο Ραούλ για χορήγηση πολιτικού ασύλου στο νησί της Επανάστασης) και έχω να δηλώσω πως δε συνάντησα κουκουλοφόρους ούτε άλλα ταραχοποιά στοιχεία. Υπέπεσε στην αντίληψή μου μόνο μια μικρή παράβαση… υγειονομικού τύπου, που προωθείται για τις «Αποδείξεις» του Εισαγγελάτου.

    Επί της ουσίας, συμφωνώ με τις συντρόφισσες προλετάρισσες ότι ένας 15άρης ή 16άρης δεν είναι παιδάκι να μην του μιλάμε για πολιτικά θέματα και να τον κλειδώνουμε σπίτι. Ασφαλώς δεν έχει ακόμα τη γνώση και ωριμότητα ενός μεγαλύτερου, η διαδικασία κοινωνικοποίησης και πολιτικοποίησης ενός μελλοντικού πολίτη καλό είναι να ξεκινά νωρίς ώστε με την ενηλικίωση και το δικαίωμα του εκλέγειν να είναι επαρκώς ενημερωμένος και ενταγμένος στα πολιτικά πράγματα. Είναι υγιές δε η νεολαία να έχει ανησυχίες και να αντιδρά (σε κόσμια και δημοκρατικά πλαίσια) και αλίμονο σε μια κοινωνία με αποστασιοποημένη ή ευνουχισμένα πολιτικά νεολαίο. Αν δε φωνάξει και αμφισβητίσει ο 15ρης ποιος θα ο κάνει; Αυτός που είναι με το να πόδι στον τάφο; Αυτός… προετοιμάζει την ψυχη του για τον παράδεισο (τον πνευματικό του αγίου Εφραίμ ή τον εργατικό του «συντρόφου» Νικίτα Μαρικίτα).

    Περί κουπονιών προτείνω στον υποψήφιο χρηματοδότη Belbo να προτιμήσει αυτά της Αυτόνομης Παρέμβασης (συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ) αντί του κόμματος, γιατί θα κληρώσουν και ένα… laptop για την Πρωτοχρονιά. Τώρα που εκάη το Πλαίσιο και άλλα κεντρικά καταστήματα πληροφορικής η προσφορά αποκτά ιδιαίτερη αξία. Νομίζω θα περιέχει και το σοβιετικής τεχνοτροπίας λογισμικό Kaspersky Antivirus (που προτιμώ κι εγώ).

  24. 14/12/2008 03:20

    Ότι πει η συντρόφισσα Breznieva, στις διαταγές της!

  25. 14/12/2008 17:37

    Πολύ ωραία, εγκρίνεται ομόφωνα θέση της συντρόφισσας Breznieva/Tereskova/Romanova!

Σχολιάστε