Μετάβαση στο περιεχόμενο

και μετά σου φταίνε οι αγρότες…

19/01/2010

Πριν από ένα μήνα ακριβώς συνέβη στα Τέμπη μια πολύ μεγάλη κατολίσθηση και τεράστιοι όγκοι βράχων -σε μερικές περιπτώσεις ύψους πάνω από 100 μέτρα και όγκου μεγαλύτερου των 100 κ.μ.- αποκολλήθηκαν από τον Κίσαβο και έπεσαν στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα ο διευθυντής του έργου στην περιοχή, Ιταλός μηχανικός Σέρτζιο Σιάνι, να βρει τραγικό θάνατο.

Υπεύθυνη για το έργο είναι η  εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ». Διαβάζω στο σάιτ της:

Εταιρία

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Ανώνυμος Εταιρεία Παραχώρησης για τον Αυτοκινητόδρομο Τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός – Κλειδί ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου του 2007 με έδρα τον Δήμο Λάρισας. Αποκλειστικός σκοπός της Εταιρείας είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Αυτοκινητόδρομου Μαλιακός – Κλειδί (του αυτοκινητόδρομου δηλαδή που ξεκινά από τον κόμβο Ραχών και καταλήγει στον κόμβο Κλειδίου) και όλων των βοηθητικών έργων και σχετικών δραστηριοτήτων.

Οι Μέτοχοι

Όποια και όποιος δεν ξέρει, μπορεί να πάει και να δει σε ποιους ανήκουν αυτές οι εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Τα περί «βασικού μετόχου» τα θυμάστε;  Ήταν σχεδόν φωτογραφικός νόμος για την «Ακτωρ» και τον Μπόμπολα γενικότερα. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ των ημερών εκείνων στις εφημερίδες που ελέγχει ο Μπόμπολας θα δείτε πως για τις κατολισθήσεις μπορεί να έφταιγε το βουνό (που κατά τα άλλα στέκει εκεί αγέρωχα χιλιάδες εκατομμύρια χρόνια) ή η κακή η ώρα, πάντως οι εργασίες που γίνονταν εκεί δεν έφταιγαν για τίποτα! Σίγουρα πράγματα. Τα ίδια έλεγαν και τα κανάλια…όλα τα κανάλια, όχι μόνο αυτά που ανήκουν στον Μπόμπολα.

Σε περίοδο κρίσης λοιπόν, ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος που ανέβαινε από τον κάμπο στη Θεσσαλονίκη να πουλήσει την παραγωγή του πρέπει εδώ και ένα μήνα να κάνει τρελό κύκλο (με κόστος τεράστιο σε χρόνο και χρήμα φυσικά) προκειμένου να φτάσει.

Και τώρα που ο αγρότης αυτός βγαίνει στο δρόμο για αιτήματα που είναι χρόνια και δίκαια (όπως άκουσα σήμερα και την Τόνια Αντωνίου να λέει στο Κόκκινο) γιατί δεν βλέπει πια από πουθενά να έχει μέλλον, θα του φορτώσουν τα παραπάνω κανάλια και τις καθυστερήσεις στους δρόμους: «που έχουν σαν αποτέλεσμα το κόστος στη μεταφορά των προϊόντων, σε περίοδο κρίσης»

Εμ…παράλογο…ή μάλλον, Παράάάλογοοο; Δεν απαντάει, άρα λογικό!

υ.γ. σύντομο ποστ αλλά δεν νομίζω ότι έχω και πολλά παραπάνω να πω για το θέμα! Περιμένω τους εμπειρογνώμονες να μας πουν μπας και τελικά ο Δίας έριξε το βουνό για να μας τιμωρήσει που πάψαμε να πιστεύουμε στο δωδεκάθεο!

18 Σχόλια leave one →
 1. 19/01/2010 14:16

  είναι γνωστό ότι για τις κατολισθήσεις φταίει ο νόμος της βαρύτητας, Μπαλούν.

 2. 19/01/2010 15:25

  Όταν δεν πάει ο εργολάβος στο βουνό, πάει το βουνό στον εργολάβο.

  • 19/01/2010 19:52

   Δυστυχώς όμως δεν πλακώνει αυτόν και τα τσιράκια του (να καθάριζε και λίγο ο τόπος), αλλά τους δόλιους που βγάζαν το μεροκάματο!

 3. 19/01/2010 19:53

  Έχει σκουριάσει λίγο ο Ζευς και βγαίνουν αρκετά εκτός πορείας οι κεραυνοί! Χρειάζεται εξάσκηση! 😛

 4. 19/01/2010 20:09

  Είχε ένα πολύ ενδιαφέρον σχετικό πολυσέλιδο αφιέρωμα στο Ποντίκι (πριν 2-3 βδομάδες), αλλά δεν υπάρχει ονλάιν. Υπάρχει όμως ένα πολύ εύστοχο σχόλιο του «Ιού».

 5. 19/01/2010 20:48

  αγαπητές και αγαπητοί…όσο το σκέφτομαι, τόσο συγχίζομαι!!!
  και αν σκεφτώ πως ειδικά στον ΑΚΤΩΡα, που γνωρίζω 5 πράγματα παραπάνω, οι μηχανικοί ασφαλείας είναι οι μόνοι που αμοίβονται με μπλοκάκι, και άρα υπογράφουν τα πάντα μπροστά στο φόβο της απόλυσης, τόσο συγχίζομαι παραπάνω!

 6. 20/01/2010 10:12

  Τι ωραία που τα λες βρε Μπαλόνι ! Είχα ακούσει ότι ήταν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο η κατολίσθηση (δεν κάνω πλάκα), τελικά πως το λένε το φαινόμενο Lamogious Ellinicous ;

  Άσε που όλη μέρα και κάθε μέρα ακούω για την κυρία Μπατζελή πόσο καλή γνώστρια είναι του αγροτικού ζητήματος και πόσα πολλά χρόνια έχει ασχοληθεί κλπ κλπ. Δεν λέω μπορεί όντως έτσι να είναι, να το δούμε όμως κιόλας ;

  Την καλημέρα μου ! (άσχετο άλλα είδα το Avatar χθές… μαλακίιιιιαααα !)

 7. 20/01/2010 10:47

  Εγώ προτείνω να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η πτώση των βράχων, ο Χρυσοχοϊδης να δώσει διαταγή οι μπάτσοι να αποσύρουν βίαια τους βράχους από το οδόστρωμα και να οδηγηθούν (οι βράχοι) σε δίκη στην Άμφισσα.

 8. 20/01/2010 10:53

  @Χαρουμενόπαιδο
  σπανιότατο φαινόμενο όντως. Με τέτοιες τρύπες που ανοίγουν στο βουνό…
  Εγώ τηρώ στάση αναμονής. Αλλά άκουσα σήμερα πως πριν τον Απρίλη δεν το βλέπουν να ανοίγει ο δρόμος…και για ευθύνες, ούτε κουβέντα!

  Το αγροτικό είναι ένα ζήτημα πάντως που δεν αφορά μόνο τους αγρότες και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό. Έχει να κάνει με το τι τρώμε, σε τι τιμές το αγοράζουμε και φυσικά είναι συνολικά ζήτημα εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης.

  @Γιώργο
  Έτσι θα έπρεπε αγαπητέ, αλλά…δεν υπάρχει κράτος!

 9. 20/01/2010 16:09

  Η πολιτική μας στο αγροτικό ζήτημα είναι δεδομένη και πάγεια. Κοινωνικοποίηση λατιφούντιων και μινιφούντιων, δυναμική αποπομπή… αστοτσιφλικάδων, αγροτική μεταρρύθμιση (agraria reforma), αναδασμός γης σε ακτήμονες καλλιεργητές, νομιμοποίηση κοκαλέρος και ισχυρή σοσιαλιστική αγροτική οικονομία με συνδυασμό κολλεκτιβοποίσης, κολχόζ, σοβχόζ και αυτοδιαχειριζόμενων κοοπερατιβών, σύμφωνα με τις αποφάσεις των κατά τόπους αγροτικών σοβιέτ.

  Ζήτω η αγροτική επανάσταση!

  ΥΓ: Όσο για την υπόθεση των Τεμπών, μην ξεχάστε να καθίστε και τον Σαρακατσάνο στο σκαμνί.

 10. 20/01/2010 22:16

  Ρε συ Τσαλαπετεινέ κάνε και καμια μεταφραση τι είναι τα κολχοζ και σοβχοζ ; 🙂

 11. 21/01/2010 01:06

  @Happy
  Και τα δύο ήταν μορφές γεωργικών συνεταιρισμών στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τα σοβχόζ ήταν κρατικά ενώ τα σοβχόζ μη κρατικά. Παραθέτω δύο ορισμούς που βρήκα στο διαδίχτυο. Αν σε ενδιαφέρουν πιο αυστηροί και πλήρεις ορισμοί να ψάξω το εγχειρίδιο μαρξιστικής πολιτικής οικονομιάς του Λομονόσωφ, μόλις καταφέρω να το ανασύρω – γιατί έχει και σεβαστό βάρος – από το ιστορικό αρχείο.

  σοβχόζ ήταν κρατικοί αγροτικοί οργανισμοί οργανωμένοι στη βάση της εκμηχάνισης της αγροτικής παραγωγής. Tα πρώτα σοβχόζ δημιουργήθηκαν το 1918 στο έδαφος της μεγάλης απαλλοτριωμένης γαιοκτησίας. Tο προϊόν του σοβχόζ διαθέτονταν στο σύνολό του στο κράτος. Oι εργαζόμενοι στα σοβχόζ είχαν εισόδημα μέσω μισθού, θεωρούνταν εργαζόμενοι στην κοινωνική ιδιοκτησία, όμως είχαν δικαίωμα να διατηρούν ένα μικρό ατομικό αγροτικό νοικοκυριό, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι που έμεναν στις αγροτικές περιοχές. Eίχαν το δικαίωμα, όπως και οι κολχόζνικοι αγρότες, ένα μέρος της παραγωγής του ατομικού νοικοκυριού να το διαθέτουν στην αγορά. Oρισμένες πηγές δίνουν ότι υπήρχαν 21,6 χιλιάδες σοβχόζ με 12 εκατομμύρια εργαζόμενους (26,4 χιλιάδες και 13 εκατομμύρια αντίστοιχα για τα κολχόζ). Πηγή: «Aγροτική Oικονομία», εκδ. «Πρακτορείο Nόβοστι», 1983.
  (από marxismos.com )

  Kολχόζ το (ουσιαστικό άκλιτο) αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, που αποτελεί αυτόνομη και ελεύθερη συλλογική οργάνωση αγροτών, της οποίας η γη και τα εργαλεία αποτελούν ιδιοκτησία του νομικού προσώπου του κολχόζ και όχι του κράτους.
  (από livepedia.gr

  ΥΓ: Βλέπω η νέα γενιά έχει έλλειμμα μαρξιστικής παιδείας… θα το μεταφέρω στον αρμόδιο κομισάριο.

 12. 21/01/2010 10:03

  Όχι, εγώ είμαι ο εξ απορρήτων του κομισάριου… κάτι σαν μυστικοσύμβουλος. Προτιμώ όπως γνωρίζεις να κινώ τα νήματα από το παρασκήνιο 🙂

 13. 21/01/2010 10:37

  Απορώ με τις απορίες σου και είσαι και έξυπνο μπαλόνι!!!
  Φυσικά και φταίει ο Δίας για τα Τέμπη. Πάντα οι θεοί φταίνε γιαυτά. Δεν έμαθες πως για το σεισμό στην Αϊτή φταίει μια κατάρα επειδή οι Αϊτινοί έκαναν συμφωνία με το διάβολο για να απελευθερωθούν;
  Δεν το ξέρεις;;;;; Μα που ζεις βρε μπαλόνι; Στα σύννεφα;

 14. 21/01/2010 16:25

  Άντε να βγάλεις άκρη, Μπαλόνι… Νομίζω ότι μια σημαντική παρενέργεια της διαφθοράς είναι και το πώς διαστρεβλώνει τον δημόσιο λόγο, και δεν εννοώ μόνο παραπληροφορώντας (όπως σωστά σημειώνεις για το θέμα των κατολισθήσεων).
  Ενώ είναι σίγουρο ότι η μεγάλη μάζα των αγροτών έχει σοβαρά προβλήματα, κι ότι επιπλέον πρόκειται όπως λες κι εσύ για συνολικό πρόβλημα, η διαφθορά κι οι πελατειακές σχέσεις που είναι σίγουρο ότι φύονται σ’αυτή τη χώρα, μας κάνουν να σκεφτόμαστε: «μήπως όμως οι αγρότες που είναι τώρα στα μπλόκα δεν είναι ο καήμενος ο κυρ-Παναγής αλλά διαφόροι αγροτοπατέρες που τρώνε καλά-καλά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τώρα πιέζουν τους πάτρωνές τους, τους τοπικούς βουλευτές, για επιπλέον χρήματα;» Κι άντε να πείσουν κανέναν οι αγρότες που όντως έχουν πρόβλημα…
  Και το ίδιο συμβαίνει με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Π.χ. όποτε ανοίγει συζήτηση για το ασφαλιστικό οποιουδήποτε κλάδου, αμέσως κάποιοι λένε ότι πρόκειται για «προνομιούχους» ή για διορισμένους μέσω ρουσφετιών που αθέμιτα λαμβάνουν τόσα χρήματα… Κι άντε να βρεις ποιος έχει δίκιο, κι αν το βρεις άντε να πείσεις την κοινωνία…
  Έχω δηλαδή την εντύπωση ότι η διαφθορά βολεύει τους κρατούντες όχι μόνο για τα άμεσα ορατά της αποτελέσματα (σε διορίζω, με ψηφίζεις), αλλά και το έμμεσο γι’αυτούς όφελος ότι κάνει διάφορες κοινωνικές ομάδες να τρώγονται μεταξύ τους…
  ok, ξεφεύγω και βγήκε σεντόνι – συγγνώμη!

 15. 21/01/2010 17:07

  @Τσαλ
  καλά τότε…θα κάνουμε κρυφό σχολειό!
  @dame31
  Μα ακριβώς για αυτό το λόγο έγραψα πως μάλλον φταίει ο Δίας! Μέσα στο μυαλό μου είσαι!
  υ.γ. θα μιλήσουμε αργότερα 😉
  @k2
  βρε καλώς το! Να πω δημόσια πόσο πολύ μ’αρέσουν τα κείμενά σου και πόσο δεν βρίσκω τίποτα μα τίποτα να σου γράψω σαν σχόλιο γιατί είσαι τόσο πλήρης πάντα! Έτσι και τώρα, απλά προσυπογράφω το σχόλιό σου. Και πραγματικά, δεν ξέφυγες ούτε χιλιοστό από το θέμα! 😉

 16. 21/01/2010 20:26

  κ2
  Νομίζω έχεις πολύ δίκιο (έχεις point, που λένε), ήδη έχουν αρχίσει να δείχνουν «αγανακτισμένους» πολίτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: