Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περσινά ξινά σταφύλια

17/09/2009

Το ακούσατε, το γράφει παντού…ουρά, λέει, κάνει ο κόσμος για να γραφτεί στο ΠΑΣΟΚ τώρα που πάει για Κυβέρνηση!

«Έχουμε παιδιά να βολέψουμε» σου λένε και λέω να σταθώ σε αυτό. Επειδή αυτή είναι η κουβέντα που είχα πριν μια βδομάδα με τα ξαδέλφια μου αλλά και επειδή διάβασα το κείμενο του Έλικα και νομίζω πως εντάσσεται στην ίδια συλλογιστική!

Στην Ελλάδα ισχύει με κάθε μεγαλοπρέπεια η λογική του πελατειακού κράτους! Το ξεκίνησε φυσικά η Δεξιά αλλά η αποθέωση ήρθε με την ΠΑΣΟΚάρα του Αντρέα.

Θες σίγουρη δουλειά;

Κρεβάτι στον Ευαγγελισμό;

Να τελειώσεις μια δουλειά που σε ταλαιπωρεί με τη γραφειοκρατία της 2 χρόνια τώρα;

Να γυρίσεις από τα σύνορα που σε έστειλαν και σε ξέχασαν 8 μήνες χωρίς ούτε μία άδεια;

Γίνε μέλος στην τοπική οργάνωση, στην κλαδική σου, φέρε μας το κουκί σου (και το κουκί των συγγενών σου) και έγινε η δουλειά σου!

Μάθαμε λοιπόν έτσι…

Μας μάθανε να νομίζουμε πως αυτός είναι ο τρόπος να λύνονται τα αυτονόητα!!!!

Και συνεχίζουν να μας εκπαιδεύουν σε αυτό…και το εξέλιξαν! Η οικονομική κρίση τους βοηθάει σε αυτό.

anergia

το σκίτσο από τον N.Ago

Μιλάμε για ανεργία που πλήττει κυρίως τη νέα γενιά και μάλιστα τους πτυχιούχους της νέας γενιάς. Το άγχος όλων είναι να βρει το παιδί τους δουλειά, κατά προτίμηση μόνιμη και αξιοπρεπή. Στο πεδίο που σπούδασε το βλαστάρι τους…τόσα λεφτά σκάσαμε στην «δημόσια παιδεία» που μας έφτιαξε (βασικά) το ΠΑΣΟΚ (αλλά) και η ΝΔ τα τελευταία 30 χρόνια.

Δεν τους αδικώ. Το αυτονόητο ζητούν.

Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι οπότε και μια δουλειά με σύμβαση καλή είναι…και με stage επίσης δεκτή.

Και ξαφνικά αυτό το αυτονόητο, που έπρεπε να είναι το αυτονόητο για όλους και όλες μας, γίνεται προσωπική υπόθεση της καθεμίας και του καθενός μας, καθόλου αυτονόητη ως δικαίωμα που διεκδικείται αλλά, απλά, ένα ακόμα εμπόρευμα που εξαγοράζεται με το «κουκί» μας.

Προσωπικά!!!!

anergia2

Ακόμα και για μια θέση που ισοδυναμεί με σκλαβιά!!!

Και έτσι, κάποιος που «σκλάβωσε» το παιδί του σε ένα πρόγραμμα stage αισθάνεται μια «ηθική υποχρέωση» (γιατί κανένας δεν σε ελέγχει μέσα στο παραβάν…μόνοι μας ψηφίζουμε εκεί μέσα…μαζί με την συνείδησή μας) να ψηφίσει αυτόν που τον βόλεψε.

Συναλλαγή δηλαδή…αλλά όχι από αυτές που βασίζονται σε συμβόλαια και συμφωνίες πάνω από το τραπέζι ( καμία σχέση δηλαδή με «κοινωνικά συμβόλαια» και κουραφέξαλα), αλλά συναλλαγή σαν αυτές που έχει κάποιος με τοκογλύφους ή νταβατζήδες και όχι ως πολίτης με το κράτος. Και είναι αυτή την συναλλαγή που τον καλεί η «ηθική» του να τιμήσει με αντίτιμο την ψήφο του.

Βέβαια αυτή η «ηθική» και η «συνείδηση» πάει περίπατο όταν πάει να παρακαλέσει για την θεσούλα που θα κάτσει ο κώλος του παιδιού του…για αυτά τα 300-400-500-…βία 800 ευρόπουλα (και που τα παίρνουν πίσω με έμμεσους φόρους και ακρίβεια). Εκεί είναι η «ανάγκη» που μιλάει. Και η «ηθική» απέναντι στον γείτονά του, που το παιδί του είναι επίσης άνεργο και δεν έχει το «μέσο» για να βρει μια ψωροδουλίτσα σαν του δικού μας παιδιού; Πού πάει η «ηθική» του όταν ο γείτονας τον χαιρετά στον δρόμο; Πώς μπορεί και τον κοιτάει στα μάτια;

Αν δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε την αντίληψη που μας θέλει να τρέχουμε στα γραφεία του κάθε πολιτευτή, κομματάρχη, βουλευτή ή δημοτικού συμβούλου για να γίνει το αυτονόητο για κάθε πολίτη ενός ευνομούμενου κράτους (αντί π.χ. να κατεβαίνουμε στο δρόμο και να τα διεκδικούμε), ας αρχίσουμε απεμπολώντας την «ηθική υποχρέωση» να τον επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας. Ας κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας έστω εκείνη την στιγμή που είμαστε μόνοι μας στο παραβάν, τιμωρώντας αυτούς που μετέτρεψαν τα «αυτονόητα» σε εμπόρευμα! Και που τώρα, ως άλλοι μεσσίες θα έρθουν και θα  «επανιδρύσουν το κράτος» ή θα φέρουν το «νέο πρόγραμμα διακυβέρνησης» για να κάνουν μία από τα ίδια, αποδεδειγμένα πια!!!

Advertisements
19 Σχόλια leave one →
 1. 17/09/2009 23:49

  «(και που τα παίρνουν πίσω με έμμεσους φόρους και ακρίβεια).»

  Γιατί, από δικά τους λεφτά τα δίνουν? Από τα κοινά λεφτά τα δίνουν.

 2. 18/09/2009 00:14

  Αυτά βρε Αντιδρασέξ…τα κοινά…τα δίνουν και μετά τα ξαναπέρνουν πίσω…ώχου με τους λεπτολόγους εδώ μέσα!!!!!
  Τρέμε…ξεκινάω προεκλογικό αγώνα…ο δικομματισμός στην Τζατζουφια δεν θα περάσει!!!! Έμαθα ότι ετοιμάζεστε να κάνετε debate και ο συνδυασμός μου αποκλείστηκε!
  Θα γίνει ΧΑΜΟΣ!

 3. 18/09/2009 01:18

  Μεγάλη γάγγραινα οι πελατειακές σχέσεις .
  Τι debate? ποιος συνδυασμός αποκλείστηκε? μίλα καθαρά μπαλόνι με τρομάζεις με αυτά που λες !

 4. 18/09/2009 01:25

  Γεια σου Μπαλονάκι !

  Τα’χουμε δει, τα΄χουμε ξαναδεί… Και τα’χουμε πει, και τα’χουμε ξαναπεί…

  (δεν συνεχίζω όμως, μην πάω και στη «δικιά μας» πλευρά (την αριστερά εννοώ) και σε στενοχωρήσω… άσε, στενοχωριέμαι που στενοχωριέμαι μόνη μου. Και, πού ‘σαι, είπα δεν θ’ ανεβάσω εγώ «επίκαιρα», αλλά κάτι μού ‘ρθε κι έκανα…πέρνα να το δεις)

  φιλιά και καληνύχτες

 5. 18/09/2009 11:34

  Τον διάβασα κι εγώ τον Έλικα… Δυστυχώς η πολιτική έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό ευτέλειας και απαξίωσης που ο πολίτης εκλαμβάνει ως «προνόμια» κάποια πράγματα που άλλοτε θεωρούνταν είτε κεκτημένα είτε διεκδικήσιμα με κοινωνικούς αγώνες. Και αυτά τα «προνόμια» είναι διατεθημένος να τα εξασφαλίσει με οποιοδήποτε τρόπο, συνηθέστατα μέσω πελατειακών σχέσεων με πολιτικά γραφεία ή άλλους ισχυρούς παράγοντες της κοινωνίας. Αυτό το σύστημα μοιάζει περισσότερο με τρόπο δράσης της μαφίας παρά με λειτουργία ευνομούμενης πολιτείας. Η σωστή αντιπολιτευτική τακτική, πέρα από πολιτική αξιοπρέπειας, θα πρέπει να έχει στόχο να πείσει την κοινωνία πώς μια θεσούλα στο δημόσιο, ένα stage, μια ευνοϊκή μετάθεση κλπ δε σώζει κανέναν, είναι μόνο μια μικρή παράταση επιβίωσης μέσα στην ευρύτερη ανασφάλεια και κακοδαιμονία.

  Μόνο τολμηρή ριζοσπαστική ψήφος μπορεί να φέρει την ανατροπή του μαφιόζικου καταστημένου και την εγκαθίδρυση μιας δικαιότερης λαϊκής διακυβέρνησης. Οι εκλογές είναι πάντα μια ευκαιρία. Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο της ιστορίας, προς το τέλος της εποχής που οι ευκαιρίες προσφέρονταν. Από δω και πέρα θα πρέπει κυρίως να δημιουργούνται. Ας μην πετάξουμε στα σκουπίδια την ευκαιρία (και) αυτών των εκλογών. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι μόνο νίκη ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Ούτε αυτοδύναμη ή όχι κυβέρνηση. Η εμπειρία των δύο τελευταίων δεκαετιών τουλάχιστο έδειξε πως ελάχιστα άλλαξαν τα πράγματα με κάθε αλλαγή κυβέρνηση. Ελάχιστα για το μέσο πολίτη εννοώντας. Ή ακριβέστερα για το μέσο πολίτη χωρίς κομματικές διασυνδέσεις και πρόσβαση στο ρουσφέτι και το «μέλι της εξουσίας». Το λιγότερο προβεβλημένο διακύβευμα είναι πόσο μεγάλη, μαχητική και παρεμβατική αντιπολίτευση θα υπάρχει στις αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που θα κληθεί να εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, όποιο κομματικό χρωματισμό και αν έχει.

  Θεωρώ ότι μόνο ψήφος στην αριστερά μπορεί βοηθήσει στη συγκρότηση ενός δυναμικού αναχώματος αντίστασης κατά των αδηφάγων ορέξεων επειχειρηματικών ομίλων, τραπεζιτών και των ντόπιων και ξένων διευθυντηρίων. Ολοκληρώνω έτσι την αυτή την πολιτική παρέμβαση και… ραντεβού στις κάλτσες!

 6. 18/09/2009 13:21

  έτσι κάνουν και στη Δανία μη νομίζεις :p

 7. 18/09/2009 14:27

  Γεια σας, γεια σας!!! 🙂
  Επειδή το ΣΚ θα λείψω εις τας εξοχάς, όπου ίντερνετ δεν πιάνει, απαντάω σήμερα στα σχόλιά σας και σας αφήνω αν θέτε να το συζητήσετε, άνευ παρέμβασης ντιουρινγκ δε γουίκεντ.
  @σύντροφο Τουρνέ
  γάγγραινα όντως! Και το χειρότερο είναι πως μας έχουν πείσει πως έτσι πάνε τα πράγματα!!! Θυμάσαι την ρήση του 2004 «τα γαλάζια παιδιά»; Ε, μπούχτισαν τα πράσινα παιδιά να είναι στην απ’έξω και θέλουν κι αυτά!!!
  Καλέ, δεν τα έμαθες; Έχουμε πρόωρες εκλογές στην Τζατζουφιά: Τις προκάλεσε ο Αντιδρασέξ που κατεβαίνει κόντρα στον νυν πρωθυπουργό Δόκτορα Φλάντζα!
  Όλα αυτά επειδή δεν τον έκανε Υπουργό (ούτε σε εμένα έδωσε χαρτοφυλάκειο αλλά εγώ δεν ενδιαφέρομαι για τις καρέκλες) !!!!!
  Αποφάσισα πως δεν μπορώ να αφήσω τον δικομματισμό να θριαμβεύσει στην Τζατζουφιά. Τα ίδια θα κάνει όποιος κι αν εκλεγεί από τους δύο. Επειδή λοιπόν πιστεύω στην δύναμη της ισχυρής αντιπολίτευσης κατεβαίνω κι εγώ! Ένα αντισεξιστικό ψηφοδέλτιο, ταγμένο στη μάχη κατά της πατριαρχίας! Θες να είσαι υποψήφιος στο επικρατείας;
  (δεν με έχουν καλέσει για να μοιράσουμε τηλεοπτικό χρόνο, μάλλον δεν πήραν στα σοβαρά την υποψηφιότητά μου…υποψιάζομαι πως τα τακιμιάσαν για το ντιμπέιτ)
  @Αγαπητότατη Χάρη
  ήρθα κι από σας αλλά δεν πρόλαβα να ασχοληθώ ενδελεχώς…θα επανέλθω όμως…δεν είσαι η μόνη που στεναχωριέσαι Χάρη μου…κι εγώ κάθε μέρα κάτι γίνεται και με στεναχωρεί. Αλλά πιο πολύ με στεναχωρεί ο απέναντι μου στο γραφείο που πετάει τις συντηρητικές και «πατριωτικές» κορώνες και θα πάει να στηρίξει το κόμμα του, ανεξάρτητα αν ιδεολογικά συμφωνεί περισσότερο με το άκρο του εκ δεξιών!
  Κόντρα σ’ αυτόν αποφασίζω να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον ΣΥΡΙΖΑ!
  @Σύντροφο Τσαλ
  Μανιφέστο σύντροφε, όχι αστεία!
  Προσυπογράφω κάθε λέξη σου και σ’ ευχαριστώ που είσαι κι εδώ (ακόμα κι όταν προσπαθείς να κάνεις καταλήψεις και αυτοδιαχειριστικά στέκια…με οφίτσια 😆 )
  @Τρολ
  αλήθεια το λες;;; κι εκεί λειτουργεί το πελατειακό κράτος;;;;
  εκεί όμως έχουνε κοινωνικό κράτος ακόμα…αν και σιγά σιγά καταρρέει κι αυτό, απ’ ότι μου έλεγαν κάτι Δανέζες σε ένα φεμινιστικό συνέδριο που είχα πάει!

 8. 18/09/2009 16:49

  Δεν είναι μόνο απο ηθική υποχρέωση που ψηφίζεις αυτόν που (θα) σου κάνει το ρουσφέτι αλλά κι απο πρακτική στρατηγική, ψηφίζεις για να βγει γιατί ελπίζεις ή ψηφίζεις για να μην φύγει απο κυβέρνηση ο δικός σου γιατί τότε θα έρθουν οι άλλοι να βάλουν τα δικά τους παιδιά. Το πρόβλημα είναι και στις δυο πλευρές, ψηφοφόρους και ψηφισάμενους. Αλλά μήπως φταίει και το σύστημα, το κομματικοποιημένο κράτος ; Αλλώστε έχει χάσει προ πολλού την αντιπροσωπευτικότητα του το πολιτικό σύστημα.

 9. 18/09/2009 21:10

  Πάλι βόλτες στας εξοχάς, μανδάμ μπαλόνη? Ααα! Μπάστα! Τι θα γίνει με την περίπτωσή σας? Τα νεύρα μουουουου… 😛

 10. 20/09/2009 02:19

  Επειδή ξέρω ότι αγαπάτε τον Μανού, πάρτε κάτι σχετικό με… ξεκλογές:

 11. 20/09/2009 23:28

  Οκ βρε συντρόφισσα, στο επικρατείας αλλά σε τη θέση?
  Ελπίζω σε εκλόγιμη!

 12. 21/09/2009 09:45

  Γύρισα. ΣΤΟΠ-
  ετοιμάζω ποστ. ΣΤΟΠ-
  μείνετε συντονισμένες/οι. ΣΤΟΠ.-

 13. 21/09/2009 10:08

  Αναμένουμε ΣΤΟΠ
  Καλημερα ΣΤΟΠ
  Αγαλματάκια ακούνητα αμίλητα 1 2 3 ΣΤΟΠ

 14. 21/09/2009 11:43

  εγώ να σχολιάσω εδώ ή να περιμένω το ποστ που ετοιμάζεις;

  (ναι… σάμπως είχα να πω και τίποτα η απολιτικ!)

 15. 21/09/2009 17:17

  Εδώ να σχολιάσεις μανιτάρι γιατί δεν το βλέπω να ανεβαίνει το ποστ.
  Απο το πρώι πια… έλεος… πόση ώρα κάνει να ανέβει ;
  Μήπως να σζπρώξουμε λίγο ;
  Ει οοοοοπ, ει οοοοοπ δώστουουου… μμμμ πατπατ

 16. 22/09/2009 10:52

  Τι θα γίνει αυτό το ποστ κόκκαλα έχει ; Το φαν κλαμπ περιμένει… και περιμένει… και περιμένει…
  Αρχίζω να ανησυχώ, μήπως υπήρξε προβοκάτσια εκ του αντιδρασέξεως ;

 17. 22/09/2009 11:00

  αχ Χαρουμενόπαιδο…ορθά ομιλείς (και δεν ξέρω κι αν είσαι καθήμενη)!
  Προσπάθησε ο άτιμος να κάνει προβοκάτσια αλλά δεν θα του περάσει!
  Βρήκα και το άσμα που ήθελα…δώσε μου μισή ώρα! Αλήθεια!
  Σμακ στο φαν κλάμπ!

 18. 22/09/2009 11:04

  Μισή ώρα, ο χρόνος αρχίζει απο ρουκ ζουκ… μετά θα σηκώθω και θα φωνάζω στο γραφείο και θα με μαζέψουν τα ανθρωπάκια με τις άσπρες μπλούζες (τραγική κατάσταση) :Ο

 19. 22/09/2009 12:17

  έφτασεεεεεεεεεεεε…
  Μπονζούρ α τουτ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: