Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιο μητροπολιτικό πάρκο και κουραφέξαλα;

06/08/2009

Πριν καμιά βδομάδα περίπου η Κροτ αναφωνούσε «εδώ είναι Βαλκάνια» σχετικά με τους εμπρησμούς στη Ζάκυνθο (άκουγα χτες στο ραδιόφωνο πως δεν είναι μόνο οι φωτιές, ο δήμαρχος έβγαλε και την μπάρα που εμπόδιζε την πρόσβαση των αυτοκινήτων στην παραλία…καλό εεε; )

Κοιτάτε λοιπόν τι γίνεται και στον Υμηττό, ειδικότερα στην περιοχή Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, στο πρώην στρατόπεδο Σακέτα.

Για αρχή, αντιγράφω το άρθρο της Δάφνης Σφέτσα από την προχθεσινή Αυγή

ΓΕΑ… κατασκευαστική στον Υμηττό

Εσωτερικό… εχθρό φαίνεται να ανακάλυψε η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και απέδειξε τα οξυμένα αντανακλαστικά της. Έτσι, στην καρδιά του Υμηττού, στο χώρο του ανενεργού στρατοπέδου της πρώην 350 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή Σακέττα, χωρίς οικοδομική άδεια και έγκριση από το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης, προχωρά στην κατασκευή 36 κατοικιών 2.000 τετραγωνικών!

ymhttos

Εδώ και περίπου ενάμιση μήνα η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμύνης έχουν ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του νέου οικισμού με αφορμή την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου που όμως δεν ξεπερνούσε τα 1.000 τετραγωνικά.

Οι εγκαταστάσεις προορίζονται για κατοικίες κατώτερων αξιωματικών της αεροπορίας. Τη δραστηριότητα αυτή κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) προαναγγέλλοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Με ανακοίνωσή του ο φορέας σημειώνει πως “η οποιαδήποτε συνέχιση των οικοδομικών εργασιών όχι μόνο θα απαντηθεί με κάθε μέσο από τους ενεργούς πολίτες των 15 Δήμων – μελών του ΣΠΑΥ αλλά θα σηματοδοτήσει την οριστική ρήξη μας με την πολιτεία και την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και οχλουσών δραστηριοτήτων από το βουνό”.

Συμπληρώνει δε πως η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμύνης προχωρούν στις οικοδομικές δραστηριότητες “την ίδια στιγμή που οι μνήμες από τις μεγάλες πυρκαγιές – καταστροφές του 1995, του 1998 και του 2007 παραμένουν νωπές, όπως και η παρακαταθήκη των τεσσάρων πυροσβεστών και εθελοντών που έπεσαν στο καθήκον στην προσπάθεια να σώσουν τον Υμηττό”.

Η κ. Γωγώ Φιλίππου, δημοτική σύμβουλος Καισαριανής και αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, μιλώντας στην “Α” χαρακτήρισε “πρόκληση” και “προσβολή” τις εργασίες κατασκευής των ξενώνων στη Β’ Ζώνη Υμηττού καλώντας να απομακρυνθούν οι υφιστάμενες εμπορικές χρήσεις για στρατιωτικούς (βενζινάδικο, σούπερ μάρκετ), “για να μην ανοίγει η όρεξη στους καταπατητές”.

Η κ. Φιλίππου, που βρέθηκε χθες στον χώρο και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τη συνέχιση των εργασιών, τόνισε την αναγκαιότητα “όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν άμεσα θέση για να σταματήσει η κατασκευή”. “Οι δήμοι και οι κάτοικοι θα προχωρήσουμε ούτως ή άλλως σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να δράσουν όλοι οι αρμόδιοι άμεσα” συμπλήρωσε.

Α. Φιλίνη: Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Δήμων

“Καταγγέλλουμε ως εξαιρετικά προκλητική την ανέγερση των κατοικιών και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συνεργαζόμενων όμορων δήμων” τόνισε σε δηλώσεις της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη.

Συμπλήρωσε δε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για άλλη μια φορά δεν διστάζει να τσιμεντοποιήσει τον Υμηττό ενώ “κατακρατεί παράνομα 450 στρέμματα στη Β’ Ζώνη Υμηττού, στην περιοχή του Πάρκου Γουδή”.

Για το θέμα άλλωστε είχε καταθέσει ερώτηση ήδη από τις αρχές Ιουλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέσης ζητώντας από τους αρμόδιους υπουργούς διευκρινίσεις για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και τους λόγους που δεν επιλέγεται η αναδάσωση της συγκεκριμένης δασικής έκτασης.

Αναστολή οικοδομικών εργασιών επί 9 μήνες στη Ζώνη Β’ Υμηττού

Την ίδια ώρα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών εργασιών εντός της Ζώνης Β’ του Υμηττού για 9 μήνες. Η αναστολή έκδοσης αδειών και εργασιών στον Υμηττό έληξε στα τέλη Ιουλίου και το υπουργείο προχώρησε σε αναστολή για ακόμη 9 μήνες “ανταποκρινόμενο στο αίτημα που από μηνών του υπέβαλε η υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς και η ‘συνεργασία των 12 φορέων για το περιβάλλον'», όπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή της η Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, η οποία ζητά τη διακοπή των παράνομων εργασιών στις 36 κατοικίες.

Σήμερα, μάλιστα, διαβάζω στο Βήμα πως την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ν.Ορνεράκης, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ.Σαββαΐδη, ο οποίος εκτελεί χρέη προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Τη διενέργεια έρευνα ζήτησε και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Ορνεράκης θα εξετάσει τη βασιμότητα των καταγγελιών και αν έχουν διαπραχθεί και από ποιους αυτεπαγγέλτως διωκόμενες αξιόποινες πράξεις.

Στη δικογραφία που θα σχηματίσει ο κ. Ορνεράκης θα ενσωματωθεί και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε για την υπόθεση ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού Ν. Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με το Βήμα, ο κ. Χαρδιαλιάς στη μήνυσή του σημειώνει ότι το ΓΕΑ έλαβε την απόφαση για την κατασκευή του οικισμού μέσα στο δάσος «αυθαιρέτως» και τονίζει ότι για το έργο «δεν εξεδόθη οικοδομική άδεια από το Δασαρχείο ή άλλη αρμόδια αρχή, καθώς, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του ΓΕΑ, οι ένοπλες δυνάμεις, με πρόσχημα το απόρρητο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μπορούν να εκδίδουν μόνες τους τις σχετικές άδειες». «Ο ισχυρισμός αυτός είναι έωλος και παράνομος, δεδομένου ότι οι κατοικίες των αξιωματικών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση στρατιωτικό υπηρεσιακό σχεδιασμό, όπου πράγματι ενδεχομένως να ίσχυε το απόρρητο» υποστηρίζει ο κ. Χαρδαλιάς.
Επ’ αφορμή αυτής της κατάφορης παρανομίας (άκου κει «στρατιωτικό απόρρητο»!!!!!), ας μιλήσουμε λίγο για αυτό που ονομάζουμε εκτός σχεδίου δόμηση και οικοδομικός συνεταιρισμός.

Κάθε πολιτισμένο κράτος καταρτίζει σχέδια πόλεων και βάση αυτών εκδίδει πολεοδομικές άδειες. Κάθε άλλος τρόπος για να δομούμε το περιβάλλον είναι, αν μη τι άλλο, παράλογος! Γιατί, με το να καταρτάς σχέδια πόλεων, σημαίνει πως δεσμεύεσαι και για δημιουργία υποδομών (δρόμους, υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση, σχολεία κ.λ.π.).  Και έχεις και τον έλεγχο της ανάπτυξης των πόλεων, την «προστασία» των δασικών και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, έχεις γενικότερα τον έλεγχο της επικράτειάς σου!

Στην Ελλάδα βέβαια είναι καθεστώς η μικροιδιοκτησία. Είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται το στρώμα των μικρομεσαίων και των μικροαστών. Και το όνειρο αυτών; «Ενα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας», με όποιο κόστος!

Οι μικροαστοί και η «συμπαθής» κάστα των εργολάβων [και των πολ. μηχανικών (που τους έχω άχτι για το πώς κατέστρεψαν και το αισθητικό κριτήριο του Νεοέλληνα), γενικώς η οικοδομή είναι «ο κινητήριος μοχλός» της οικονομίας μας ] βγάζουν κυβερνήσεις όμως. Έτσι, το ελληνικό κράτος εκχώρησε την ρύθμιση της οικιστικής ανάπτυξης σε κατασκευαστικές, μικροεργολάβους και άλλους φτωχοδιαβόλους! Με νόμους ή με έλλειψη νόμων, ίδια δουλειά και  στη μία και στην άλλη περίπτωση.

Σε 2 στρεμματάκια, εκτός σχεδίου, έκτιζες 200 τ.μ.! Αυτό έγινε 4 ή 6 στρέμματα κατά περίπτωση αλλά συνεχίζει να ισχύει. Ποιος θα φτιάξει τις υποδομές για αυτές τις κατοικίες; Κανείς! Πού πάνε οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις; Τουριστικά καταλύματα…ποιος ασχολείται τώρα με τον αγροτικό τομέα όταν μπορείς να κάνεις ένα σπιτάκι να αφήσεις στα παιδιά σου ή rooms to let;

Και κάπου εδώ έρχονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, που είναι ό,τι λέει το όνομά τους (και μεγάλη ξεφτίλα του όρου συνεταιρισμός) και ήταν μεγάλη μόδα στις δεκαετίες 60, 70 μέχρι και το 80. Όλες οι υπαλληλικές και οι επαγγελματικές ομοσπονδίες είχαν από έναν τέτοιο συνεταιρισμό (από τις τράπεζες μέχρι και ο Ιατρικός σύλλογος). Αγόραζαν μεγάλες εκτάσεις σε εκτάσεις που ήταν εκτός σχεδίου, ακόμα και ημι-δασικές, σχεδίαζαν και έκτιζαν σπίτια για όσα μέλη τους ήθελαν να συμμετάσχουν με το αζημείωτο(με ή χωρίς υποδομές…αν ήταν χωρίς απαιτούσαν μετά ένταξη στο σχέδιο και μαζί με αυτό όλα τα προνόμια…εώς και αύξηση του συντελεστή δόμησης). Έτσι φτιάχτηκε η Ιπποκράτειος πολιτεία, η Καλλιτεχνούπολη, το Ντράφι και εκατοντάδες άλλοι οικισμοί!

Και οι μηχανικοί τι κάναν; Όχι και πολλά…είναι πολλά τα λεφτά Άρη! Από το να χτίζουν τα αυθαιρετάκια τους, ας τους βγάζουμε και καμμιά άδεια…γίναμε και μικρο-μεγαλο-εργολάβοι και όλοι είμαστε φχαριστημένοι!

Αυτό που θέλω να πω είναι πως όλοι και όλες είμαστε μέρος αυτού του παράλογου συστήματος. Και αν κάποιες από μας η ηθική μας, μας αποτρέπει από το να δεχτούμε να κτίσουμε εντός δασικών εκτάσεων (για το εκτός σχεδίου δεν μπορείς να πεις όχι εύκολα…είναι νόμιμο) αυτό έχει οικονομική συνέπεια για μας…μιας και χιλιάδες άλλοι δεν κολλάνε πουθενά και τα σπιτάκια ξεπηδάνε χαλαρά σε κάθε δάσος.

Ευτυχώς η κατάργηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που ρύθμιζε τον όρο «δασική έκταση» δεν προχώρησε, αλλά τα παραθυράκια είναι πολλά, η Εκκλησία και ο Στρατός κατέχουν μεγάλες εκτάσεις και ο χορός των εκατομμυρίων καλά κρατεί!

υ.γ. Σήμερα είναι και η μαύρη επέτειος της ρίψης της πυρηνικής βόμβας στο Ναγκασάκι στη Χιροσίμα από τους Αμερικάνους. Αλλά φαντάζομαι πως ο σύντροφος Τσαλ. θα φροντίσει για το σχετικό αφιέρωμα, αν και απ’ ότι είδα αναρτήθηκε ποστ περί μπάνια…τσκ τσκ τσκ…και για την ορθόδοξη εορτή του Σωτήρος…τσκ τσκ τσκ!

16 Σχόλια leave one →
 1. 06/08/2009 12:27

  Μια ζωή τα ίδια. Από μικρή θυμάμαι με τους γονείς να κάνουμε γύρες στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής και να ανάμεσα στο πράσινο και σε κάτι υπέροχες τοποθεσίες να ξεπετάγονται συγκροτηματάκια κάτσε-καλά εξοχικών κατοικιών. Μου εξήγησε τότε ο πατέρας μου ότι αυτά τα ωραία σπίτια είναι τη μια οι βίλες των καθηγητών, την άλλη κάποιων άλλων, τους τα είχανε χτίσει έτσι για χάρισμα, δωράκι ρε παιδί μου και είχα μείνει να απορώ και ακόμη απορώ.

  (Πάντως να ξέρεις, δεν την ανέφερα επίτηδες τη Χαλκιδική τώρα 🙂

 2. 06/08/2009 12:57

  (Ναι ναι…καταλαβαίνω…είναι συνέχεια του προηγούμενου σχολίου 😆 )
  Είδες τώρα που όλα απαντήθηκαν; Για να μην σου μένουν απορίες, να περνάς και να ρωτάς. «Τι είναι (προαιρετικά:φανταστικό μου Μπαλόνι) ο ημιυπαίθριος;», «Να πάω να κάνω την τακτοποίηση; και τι είναι αυτό;», «Θεωρείται αυθαίρετο να επεκτείνω μια αποθηκούλα που έχω στην αυλή για να κάνω εκεί ένα τζακούζι;» και άλλες τέτοιες καθημερινές απορίες!
  Μπαλόνι: μία απάντηση σε κάθε ερώτησή σας! Θα χαρούμε να σας ξαναδούμε στις πτήσεις μας!

 3. 06/08/2009 13:09

  Μπουρλότο που τους/μας χρειάζεται ρε πστη μου!! 😡 😡 😡 👿 👿

 4. 06/08/2009 13:54

  Ναι Ρενετάκι, αρκεί να μην μοιάζει με αυτό της τελευταίας φωτογραφίας!

  Ως παιδί, έκλαιγα κάθε φορά που το σκεφτόμουν (τις βόμβες)! Ήταν και αυτές οι πορείες Ειρήνης (οι ενωτικές), και τα αυτοκόλλητα που κολλάγαμε στα φανάρια και τους κάδους…
  ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 5. N.Ago permalink
  06/08/2009 15:36

  Με όποιον δήμαρχο καθίσεις, τέτοια πάρκα θα …αποκτήσεις. 😛
  Καλά το είπα;

  • 06/08/2009 16:36

   ολόσωστα το είπες! Τι γίνεται καλέ στο μαγαζί σου; όλος ο εθνικισμός σε σένα έπεσε;
   Μα καλά, αυτοί δεν πάνε διακοπές;

 6. N.Ago permalink
  06/08/2009 17:07

  Μυριστήκαν (αλβανικό) ψητό κα όρμισαν τα …καλόπαιδα. 😉
  Αλλά συνηθισμένος είμαι εγώ από τέτοια.
  Εύκολα τα ξεπερνώ και μάλιστα με μερικούς διασκεδάζω κιόλας.
  Με τη κουταμάρα ου τους δέρνει.

 7. 06/08/2009 17:22

  «Δυο πράγματα ειναι άπειρα, το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το πρώτο δεν είμαι απόλυτα σίγουρος…» (Αλμπερτ Αινσταιν)

  άμα αντέχεις, εμένα που περισσεύει, αλλά ρίχνε κι εσύ κανά σήμα βρε αδερφέ αν γίνεται τζέρτζελο, το έιπα και στην Κροτ…έχω πολλά νεύρα που είμαι στην Αθήνα, ας βρω κάπου να τα ξεσπάω κι εγώ να παίρνω και λίγη χαρά!

 8. N.Ago permalink
  06/08/2009 21:57

  Σε μένα, τζέρτζελο να θες. 😛

 9. 07/08/2009 12:58

  1) (για το εκτός σχεδίου δεν μπορείς να πεις όχι εύκολα…είναι νόμιμο)
  Και επειδή είναι νόμιμο, είναι και ηθικό??? Δλδ. το άλλο η ηθική σας σταματάει ή ή παρανομία?
  (πάντως, κατανοώ ότι, αν είσαι αρχιτέκτων και αρνείσαι και τα εκτός σχεδίου, θα πέσει πείνα).
  2)Και γιατί όχι σαν αυτό της φωτογραφίας? Ειδικά να πέσει πάνω στη Βουλή, μια χαρά θα μου φαίνεται.
  3)Ν.Αgo και εγώ παρών. Οπου φράμπαλο, σφύρα.

 10. 07/08/2009 15:22

  Βρε αντιδραστικό πλάσμα, αυτό που λέω είναι πως, αν σου ζητάνε να κτίσεις εντός δασικής έκτασης το να λες όχι είναι (σχετικά) εύκολο. Αφού είναι παράνομο, αν τελικά το κάνουν θα είναι με κάποιον που είναι πολύ λαμόγιο…και μπορείς να το καταγγείλεις!
  Αν όμως έρθουν και σου πουν το αυτονόητο: «έχω ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου, πληρεί τις προδιαγραφές του νόμου, θέλω να χτίσω τα νόμιμα» τότε τι κάνεις; Ανήθικο είναι να δεχτείς ή να αρνηθείς;;;
  Δεν είναι δα και το παράθυρο στην εφορία για να γλυτώνεις εκατομμύρια, κάτι που είναι νόμιμο καθεστώς εδώ και πολλά χρόνια είναι!
  Άσε που ναι, θα πέσει μεγάλη πείνα αν λέμε όχι στα εκτός σχεδίου…άσε που θα λένε ναι οι πολ. μηχ και θα γίνουν και εκεί τα πράγματα σαν την μεγάλη μας πόλη: Αισθητική ζίροου!

 11. 10/08/2009 00:03

  Αυτό λέγεται… οικοδομικό πραξικόπημα!

  Ακολουθώντας τη χρήσιμη ιστορική εμπειρία της κουβανικής επανάστασης, όπου δώθηκαν οι πολυτελείς κατοικίες των πρώην αποικιοκρατών και μεγαλοαστών στο λαό για να στεγαστεί, προτείνω απαλλοτριώσεις μεγάλων κατοικιών, βιλών, μεγάλων ξενοδοχείων και πολυκαταστημάτων (μωλ), και στη συνέχεια διαμόρφωσή τους σε εργατικές κατοικίες και κρατικά ή συνεταιτεριστικά καταστήματα! Προτείνω το μπαλόνι για Κομισάριο Λαϊκών Έργων και Κονστρουχτιβισμού, για να υλοποιήσει τα ιστορικά διατάγματα που θα θεσπιστούν από το Ανώτατο Σοβιέτ.
  Καμιά άλλη υποψηφιότητα; Ωραία, εκλέγεται ομόφωνα!

  Τέλος, μια και το θέμα μας είναι άναρχη δόμηση και καταστροφή του περιβάλλοντος, επιτρέψτε μου να στείλω κατάρες και μούτζες προς τον τάφο του… «εθνάρχου», που εγκαινίασε αυτό το χάλι!

  Κηρύσσω το τέλος των εργασιών για σήμερα.

 12. 10/08/2009 13:53

  Αποδέχομαι την πρόσκληση-πρόκληση!
  Όταν λες «κονστρουχτιβισμού»(με ταράζεις με αυτό το «χ») εννοείς φαντάζομαι γενικώς κατασκευών, όχι το κίνημα του κονστρουκτιβισμού απαραίτητα…εε;
  Μαζί σου στις κατάρες! Και στις μούτζες!

 13. 10/08/2009 15:08

  Ε ναι γενικά οικοδομική δραστηριότητα. Είπαμε, πρώτα κανουμε επανάσταση και μετά δίνουμε κουλτούρα στο λαό!

  Από βδομάδα να πας να αναλάβεις το νέο σου χαρτοφυλάκιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: