Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μα πού το πάνε τελικά!

03/03/2009

rosie_the_riveter

Έρχεται και η 8 Μάρτη, μη ξεχνιόμαστε!

Κανονικά θα έπρεπε να ανεβάσω ένα κείμενο για τη βία που προσπαθώ να γράψω εδώ και 4 μέρες. Αλλά είμαι ταραγμένη. Κι όταν είμαι ταραγμένη δε μου βγαίνει με τίποτα να γράφω κείμενα. Βγαίνουν εκνευρισμένα και άγρια κείμενα…κείμενα που δεν αναλογούν στη σοβαρότητα του θέματος.

Ο Tάσος έγραψε κείμενο που με εκφράζει πάρα πολύ γιατί έχει την ίδια απορία με μένα, δείτε το

Αλλά δείτε και το κείμενο του συντρόφου Τσαλ. Είναι ένα ψύχραιμο κείμενο που συνδέει τα τελευταία γεγονότα!

Και μόλις χτες διάβασα στην Κυριακάτικη Καθημερινή το άρθρο του Πέτρου Παπακωσταντίνου με τίτλο «Κόκκινο και μαύρο σε φόντο φαιοπράσινο«

Με απασχολεί να καταλάβω, μακριά από θεωρίες συνωμοσίας, πού το πάνε τελικά όλοι αυτοί που με τόση ευκολία  βάζουν στο ίδιο τσουβάλι την αριστερά και τους αναρχικούς με τους λογής-λογής μπαχαλάκηδες.

Έλεγα σε ένα σχόλιο μου σε άλλο βλογ ότι τελικά βολεύει αυτό το τσουβάλιασμα γιατί έτσι, στο τσουβάλι με τη βία πετάμε και κάθε τι που έχει διαφορετική άποψη για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και για το σύστημα. Και έτσι το αποπέμπουμε στο πυρ το εξώτερο, λέγοντας ανακρίβειες…ότι δηλαδή κάθε τι που δεν αναγνωρίζει τη νεοφιλελεύθερη οργάνωση της κοινωνίας είναι, από χέρι, με τη βία και τη καταστροφή.

Αλλά είναι πολύ πιο σοβαρά τα πράγματα όταν πέρα από το λεκτικό τσουβάλιασμα ή λόγω αυτού του τσουβαλιάσματος περνάνε στα ψιλά γράμματα, χτυπήματα σαν αυτά εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα ή στο Στέκι Μεταναστών.

Και είναι πιο σοβαρά τα πράγματα, κυρίως, γιατί στην κοινή συνείδηση αυτά τα χτυπήματα θεωρούνται «φυσικά» επακόλουθα απέναντι σε κάποιες και κάποιους που «πήγαιναν γυρεύοντας για φασαρίες». Γιατί πώς αλλιώς θα επιτευχθεί η περαιτέρω συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, πώς θα καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις που αναπτύσσονται;

Μήπως δημιουργούνται έτσι επιπλέον κατασταλτικοί μηχανισμοί, πέραν των κρατικών ή των παρακρατικών; Μήπως έτσι σφυρηλατείται μια ολόκληρη κοινωνία στο ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού απέναντι σε ότι αντιτίθεται στο κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης μιας νοσούσας πολιτείας;

Όλο και περισσότεροι αυτολογοκρίνονται ή τρέχουν να καταδικάσουν ενέργειες που θεωρούνται βίαιες, ανεξαρτήτου ποιότητας και έντασης της βίας, εξομοιώνοντας πολλές φορές τους θύτες με τα θύματα.

Κάπως έτσι δε μπλέκεται στο ίδιο παιχνίδι η κατάληψη της Λυρικής ή το κλείσιμο της Ακρόπολης από τους απλήρωτους συμβασιούχους του Υπουργείου Πολιτισμού με την καθόλα κατακριτέα βίαιη επίθεση στον καθηγητή Γιάννη Πανούση ή ακόμα και τον, επίσης κατακριτέο, εμπρησμό αυτοκινήτων στα γραφεία της Απογευματινής και του ευρύτερου χώρου των Εξαρχείων, πόσο μάλλον με την επίθεση στο Στέκι;

Γιατί όταν τα πράγματα μπλέκονται, εσκεμμένα ή ακούσια, χάνεται η ουσία και αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη!

Όταν εθνικός στόχος πολιτισμού, για παράδειγμα, δεν είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά η πρωτιά στη Γιουροβίζιον!

Πέστε μου λοιπόν, τι λιγότερο έκανε η Χούντα, όταν προσέφερε άρτο και θεάματα στο λαό, ποδόσφαιρο και πανηγύρια αρχαιοελληνικής εμπνεύσεως στο Καλλιμάρμαρο;

Απλά τώρα το ρόλο του κράτους και των ΜΜΕ τον παίρνουν εργολαβία και άλλοι αυτόκλητοι αποπροσανατολιστές (και νεολογισμός)!

Τα λέω μπλεγμένα…μάλλον γιατί είναι ή γιατί έτσι θέλουν να μας πείσουν ότι είναι!

Ας είναι, θα επανέρθω!

Advertisements
11 Σχόλια leave one →
 1. 04/03/2009 00:06

  μα ακριβώς εκεί το πάνε, Μπαλόνι! στο τσουβάλιασμα και στην τρομοκράτηση!
  βουλωμένο γράμμα διαβάζεις! 😦

 2. 04/03/2009 00:20

  Έχεις απόλυτο δίκιο , ειδικά για τον άρτο και τα θεάματα…

  Σκέψου μόνο ότι από το 2003 και μετά η Eurovision έχει λάβει διαστάσεις μείζονος εθνικού ζητήματος…

  Μέχρι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε την περασμένη χρονιά την Καλομοίρα πριν φύγει για τον διαγωνισμό…

  Πρόσθεσε σε αυτά κα τις επιτυχίες των εθνικών ομάδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου και είναι έτοιμη η σύγχρονη version του άρτου και των θεαμάτων…

 3. 04/03/2009 00:48

  Μπήκα όταν είχες μηδέν σχόλια, πήγα να σχολιάσω, διάβασα και την «προκήρυξη» και… γεννηθήτω ποστ!
  http://antidrasiandsex.blogspot.com/2009/03/blog-post_4114.html

 4. 04/03/2009 09:39

  @Кроткая
  Τσουβάλιασμα και τρομοκράτηση…παλιά, δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή! Και, όπως λέει και ο Αντιδρασέξ, κάποιοι «έξυπνοι υπερεπαναστάτες» παίζουν το παιχνίδι τους. Δικοί τους είναι; Δεν είναι; Πάντως σίγουρα ΔΕΝ είναι δικοί ΜΑΣ!
  @Παραπολιτική
  Αν μας πουν κι όλας πως για λόγους εθνικής ασφάλειας θα απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, θα ολοκληρωθεί το παζλ! Και το χειρότερο; Θα βγουν οι τρομοκρατημένοι νοικοκυραίοι να επικροτήσουν!
  @Αντιδρασέξ
  Το διάβασα το ποστ σου. Όπως τα λες είναι! Μήπως να γκρεμίσουν και κάθε μορφή δημόσιας υποδομής για να επιτευχθεί ο στόχος της εξέγερσης;;;; Εμένα πάντως με προβληματίζει και οι στάση διαφόρων Δικών Μας…Η επίθεση είναι συνολική και κάποιοι την αντιμετωπίζουν σαν να είναι στοχευμένη σε ένα ή δύο συγκεκριμένους χώρους! Διαίρει και βασίλευε! Αυτό δηλαδή που λέει και ο Τάσος στο τέλος του ποστ του!

 5. 04/03/2009 10:31

  Αρχικά συνδύασα την 8 Μάρτη με την επέτειο… 5 χρόνων διακυβέρνησης Καραμανλή, μετά η εικόνα της δυναμικής εργάτριας μου θύμισε την άλλη πιο σημαντική επέτειο!

  Ξεχωρίζω από τις παραπομπές σου το Άρθρο του Παπακωνσταντίνου, απόδειξη πως Καθημερινή δεν είναι μόνο Παπαχελάδες και Βήμα μόνο Πρετεντέρηδες! Κατά τα άλλα το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές το έργο. Κάποτε υπήρχε υποτίθεται ο κομμουνιστικός κίνδυνος, και για να αντιμετωπιστεί οργανώθηκαν νοσηροί κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί καταστολής. Μετά την πτώση του υπαρχτού σοσιαλισμού, επινοήθηκε το φόβητρο της τρομοκρατίας και του αριστερισμού. Ο μέσος πολίτης, φορτισμένος με εργασιακή και κοινωνική ανασφάλεια και αποχαυνωμένος από την υποκουλτούρα ΜΜΕ, θεαμάτων τύπου Eurovision, ποδοσφαίρου και άλλων σύγχρονων «οπίων του λαού», συνήθως την τρώει τη φόλα και συναινεί (σύνθημα των ημερών: συναίνεση!) σε συντηρητικές «νοικοκυρεμένες» διακυβερνήσεις, με αντάλλαγμα «τάξη και ασφάλεια».΄Ευτυχώς, σκόρπια ακούγονται φωνές αλήθειας και ποιότητας. Το ζητούμενο είναι πόση απήχηση έχουν. Τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας βοηθούν σε αυτό, τόσο με την κατάθεση αξιόλογων απόψεων από απλούς πολίτες, όσο και με προβολή σημαντικών και έντιμων δημοσιογραφικών δουλειών από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Γιατί πόσοι μπορεί να προσέξουν ένα καλό άρθρο στην 25η σελίδα του Βήματος ή της Καθημερινής μετά τα editorial των αρχικονδυλοφόρων της δημοσιογραφίας!

 6. 04/03/2009 10:48

  Τσαλ μου, το λάθος μου είναι πως πολλές φορές αρνούμαι κι εγώ να διαβάζω την Καθημερινή ή το Βήμα, χάνοντας άρθρα σαν αυτό. Ευτυχώς, υπάρχουν φίλοι μας που το κάνουν και μου υποδεικνύουν πράγματα που αξίζουν. Να’ναι καλά που έχουν υπομονή και το κάνουν.
  Ακόμα απορώ πώς ο Παπακωνσταντίνου μπορεί και γράφει ακόμα στην «Κ». Πώς δεν το έχει κόψει ο διευθυντής του;
  υ.γ. Βρε!!! Πας καλά;;; Θα έβαζα ποτέ φωτό για τα 5 χρόνια ΝΔ;;; Για όνομα…

 7. 04/03/2009 12:44

  Είχα διαβάσει πρόσφατα στη Καθημερινή ένα αξιόλογο άρθρο του Τάκη Καμπύλη (http://enstaseis.blogspot.com/) για το πώς μάθαμε να συμφωνούμε σε ότι μας υπόσχεται «τάξη και ασφάλεια’ ενώ γύρω μας καταρρέει η ποιότητας ζωής. Τίποτα δεν λειτουργεί. Η τηλεόραση συνεισφέρει κατά πολύ στο να σπρώχνει το λαό σε πιασάρικα θέματα όπως η Γιουροβίζιον , ώστε να μη ασχολείται με τη πραγματική κατάντια του τόπου. Αυτό που με ανησυχεί είναι που κανένας δεν ανησυχεί, αλλά που δυσαρεστείτε όταν κραυγές αγωνίας άλλων ανθρώπων, άλλης μερίδας ανθρώπων, ακούγονται ουρλιάζοντας. Τότε θέλει η πλειοψηφία να κλείσει τ’ αυτιά της και να τ’ ανοίγει μόνο για να ψηφίσει τους 100!.

 8. 04/03/2009 12:53

  Και δεν σχολιάζουν το γεγονός πως στους 100 που ψηφίζονται είναι και …ο Άγνωστος Στρατιώτης!!!!!!!
  Αλλά θυμούνται να φωνάζουν για αντεθνική πράξη όταν καίγεται το φυλάκιο δίπλα στον Άγνωστο Στρατιώτη (όσο μαλακία κι αν το βρίσκω να καις φυλάκια μνημείων, σίγουρα η πράξη αυτή δεν περιέχει περισσότερη άγνοια της Ιστορίας από το να θεωρείται ο Άγνωστος Στρατιώτης υπαρκτό και μοναδικό πρόσωπο).
  Αχ βρε θεία Λένα…τι να λέμε τώρα!
  Σε φιλώ!

 9. 05/03/2009 00:48

  Κι εγώ ομολογώ πως σπανίως αγοράζω εφημερίδα, συνήθως με κριτήριο… αν περιέχει κανέναν ενδιαφέρον DVD ή βιβλίο 🙂 Είναι τόσος ο όγκος της πληροφορίας άλλωστε που δε γίνεται να παρακολουθείς όλα τα μέσα. Τα διαδραστικά μέσα βοηθούν στο φιλτράρισμα. Κι εγώ συχνά ενημερώνομαι για ενδιαφέροντα κείμενα από blogs, newsletters, ακόμα και το facebook. Προσπαθώ δε να μην αφιερώνω υπερβολικό χρόνο στην ενημέρωση για την επικαιρότητα, γιατί θέλω να διαβάζω και βιβλία που προσφερουν διαχρονική γνώση.

 10. 05/03/2009 13:10

  Ναι, κι εγώ δεν έχω πια χρόνο για ενδελεχή ανάγνωση των εφημερίδων!
  Σχεδόν δε βρίσκω χρόνο και για βιβλία! Θες και καθαρό κεφάλι για να διαβάσεις λογοτεχνία και τώρα τελευταία το κεφάλι μου είναι φουλ! Τις καλοκαιρινές διακοπές περιμένω για να πιάσω πάλι το διάβασμα!
  Αχχχχ…πλάι στη θάλασσα! Τι θυμήθηκα τώρα αδερφέ….!

 11. 07/03/2009 00:12

  Χμμ ώστε με τη συντρόφισσα θάλασσα θα πάτε διακοπές; Ενδιαφέρον… 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: