Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Σερίφηδες ξαναχτυπούν

07/12/2008

alexis

Για ποιά δημοκρατία μου μιλάτε, ε; Πέστε μου!

Για ποιο κράτος μου μιλάτε, όταν αυτό το κράτος δίνει όπλο σε κάποιους για να είναι «συνετοί» και να διαφυλάττουν την τάξη και συμπεριφέρονται σαν σερίφηδες ή μαφιόζοι και σηκώνουν όπλο και πυροβολούν ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ τους «ενοχλεί», πόσο μάλλον σε ένα 15χρονο ΠΑΙΔΙ.

Πόσα μεμονωμένα περιστατικά μπορούμε να αντέξουμε πιά;

Μας έχουν κηρύξει πόλεμο, κανονικά, και κάποιοι απαιτούν από μας αυτοσυγκράτηση…ΠΩΣ; Πέστε μου ΠΩΣ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ;

Ας δείξουν πρώτα αυτοί τη στοιχειώδη ευσυνειδησία και ας παραιτηθούν και μπορεί και εμείς να δείξουμε αυτοσυγκράτηση.

Και ας πάψουν πια τα παπαγαλάκια τους στα μέσα να μας μιλάνε για το κράτος των Εξαρχείων και για τους φιλήσυχους καταστηματάρχες.

ΒΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΙΑ

υ.γ. Δεν μπορώ να είμαι ψύχραιμη, ειδικά όταν δεν μπορώ να αναπνεύσω από τα χημικά, ακόμα και μέσα στο σπίτι μου!

δείτε το βίντεο με το αυτόπτη μάρτυρα από το ρεπορτάζ χωρίς σύνορα

UPDATE

και διαβάστε το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Ματθαίου Τσιμιτάκη

32 Σχόλια leave one →
  1. 07/12/2008 23:26

    Δυστυχώς είναι όπως τα λες… μαζί με την πόλη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε κατάσταση πολιορκείας από τις εξουσιαστικές δυνάμεις του εκκολαπτώμενου βαθέως κράτους… Το οποίο δεν είναι τόσο προφανές και χοντροκομμένο όπως το παλιό, αλλά πιο διακριτικό και πολιτικά ορθό, προσανατολισμένο να χειραγωγεί κυρίως το λεγόμενο «μεσαίο χώρο» που εκλέγει κυβερνήσεις και λοιπέςς αιρετές εξουσίες, συνήθως με το γάντι και καλοσκηνοθετημένη πλύση εγκεφάλου, αλλά όταν ζορίζουν τα πράγματα, όπως τον τελευταίο καιρό με την γενικευμένη αντίδραση του κόσμου λόγω ανεργείας, φτώχιας, προκλητικότητας ολιγαρχών και κεφαλαιοκραττών, δε διστάζουν να οπλίσουν και να εκτελέσουν, για να κάνουν τους νομοταγείς νοικοκυραίους, καταστηματάρχες και λοιπούς ταλαίπορους μικροαστούς να λουφάξουν και να επιστρέψουν ενοχικά στις στοργικές αγγάλες της αστικής εξουσίας…

    Εδώ μπορείτε να δείτε το οπτικό ντοκουμέντο από τη δολοφονία του άτυχου Αλέξη.

  2. 07/12/2008 23:37

    είμαι πολύ θυμωμένη και αηδιασμένη, για το ηλίθιο κράτος με τους μπάτσους να κυκλοφορούν σαν Ράμπο και τους μισούς πολίτες ανίκανους να ερμηνεύουν στοιχειωδώς τα γεγονότα, σε λίγο θα μας πουν πως πήγε ο Γκρέγκορυ πάνω στη σφαίρα, να βγαίνει ο κάθε μικροαστός και να φοβάται μην του φαν το μαγαζί και όχι το παιδί. δηλ. να τρελαίνεσαι!
    το βίντεο τόδα πριν ώρα και έφριξα!
    γουρούνια είναι όχι άνθρωποι
    φεύγω, γιατί δεν θα μ’ αναγνωρίζετε σε λίγο..

  3. 08/12/2008 12:58

    Αγαπητό Μπαλόνι,

    Σε παρακαλώ να προσθέσεις στον τίτλο σου και τη φράση «ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΙΩΝ» γιατί οι εικόνες που βλέπουμε από χτες με τις καταστροφές με προσβάλουν προσωπικά σαν άνθρωπο. Έτσι τιμούν τη μνήμη του φίλου τους; Σιγά τους «αγωνιστές»! Με το να καίνε το μαγαζάκι και το αυτοκινητάκι του δίπλα αγωνίζονται αυτοί! Κι επιπλέον με εξοργίζουν όλοι αυτοί που βγαίνουν και τους καλύπτουν, εκολάπτοντας τη βία για στιγνά πολιτικά οφέλη. Προσωπικά τέτοιου τύπου βία με βρίσκει κάθετα αντίθετο και μου προκαλεί ΑΗΔΙΑ! φιλικά,

  4. 08/12/2008 13:31

    Σήμερα υπαρχει μια πολύ καλή έκτακτη εκδοση της Αυγής
    Δείτε εδώ avgi.gr
    Σήμερα όλοι και όλες στις 6 στα Προπύλαια

  5. 08/12/2008 14:16

    φίλε Belbo, θα μου επιιτρέψεις να επισημάνω ότι τέτοιες ώρες μου φαίνεται αδιαννόητο να μας αγγίζουν οι πράξεις καταστροφής αντικειμένων και να μην επικεντρωνόμαστε στην απροκάλυπτη βία των αστυνομικών που εν είδει παρακράτους, και λίγα λέω, δολοφονούν ΠΑΙΔΙΑ!!!
    νιάτα είναι, πονάνε, είναι άνεργοι, ονειρεύονται, χάνουν και το μέτρο…το θέμα της αστυνομίας όμως…???
    θεωρώ πως άλλη πρέπει νάναι η οπτική μας, ψύχραιμη μεν, ΑΔΕΚΑΣΤΗ δε!
    μην παίζουμε το ρόλο των ΜΜΕ, που αντί να ορύονται όλη μέρα κι όλη νύχτα για την κρατική βία, μας δείχνουν φθορές μειονοτήτων που εκμεταλλεύονται καταστάσεις.
    μπαλόνι, συγνώμη για το σεντονάκι, αλλά δυο μέρες ¨καίγεται» η καρδιά μας…

  6. 08/12/2008 16:28

    Αγαπητέ Belbo,

    Βλέπεις πως προκαλείς κι εδώ το λαϊκό αίσθημα. Στην ίδια μοίρα βάζεις τους δολοφόνους ανηλίκων και αυτούς που σπάνε βιτρίνες; Ίδια αξία έχει η υλική απώλεια με τον άνθρωπο; Μάλλον εκφράζεις τον προβληματισμό και την αγανάχτησή σου με λάθος τρόπο. Σε παρακαλώ να το ξανασκεφτείς και να αναθεωρήσεις γιατί εκτίθεσαι.

  7. Ελένη M. permalink
    08/12/2008 17:36

    Στα σώματα ασφάλειας , τα τελευταία χρόνια ,παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό το φαινόμενο ψυχικής κατάρρευσης….τα παιδιά που πάνε εκεί …δεν είναι τα ίδια που πήγαιναν παλιότερα ….λόγο της ανεργίας πάνε και άνθρωποι που δεν έχουν τις απαραίτητες αντοχές ….η δε εκπαίδευση τους είναι αναχρονιστική , στρατιωτική, ακατάλληλη ! ο μισθός τους άθλιος …η κούραση μεγάλη …επίσης έχουν θρηνήσει αρκετά θύματα και θα είναι λάθος να πούμε πως η ζωή του μικρού Αλέξη αξίζει περισσότερο από την ζωή ενός μπάτσου.
    Λάθος μεγάλο θα είναι και ν αφήνουμε τις καρδιές μας βορά στο μίσος .
    Χρειαζόμαστε την ενέργεια μας για δράσεις …στον χρήσιμο χώρο της ζωής !

    Θυμήθηκα ένα στίχο από τραγούδι του Θεοδωράκη (δεν θυμάμαι τον στιχουργό …κακώς ) …..Το νου σου να χεις στο παιδί ….γιατί αν γλυτώσει το παιδί , υπάρχει ελπίδα !

    Τι μπορούσα να κάμω και δεν το έκαμα ;….από την θέση μου , σύμφωνα με τις δυνατότητες μου …θα το κάνω από δω και πέρα …..κι αν δεν ξέρω θα ρωτώ, θα μαθαίνω ….
    Αν το κάνω , το κάνεις , το κάνουμε ….υπάρχει ελπίδα !
    καλό απόγευμα

  8. 09/12/2008 00:29

    Αγαπητή Ανεπίδωτη,

    Συγνώμη δεν ξέρω για εσένα, αλλά όταν βλέπω φασιστικού τύπου βία και Βιβλιοθήκες, Θέατρα, Πανεπιστήμια να καίγονται δεν μπορώ να μένω αδιάφορος. Για να είμαι ειλικρινής μου κάνει εντύπωση που δεν βλέπω posts να καταδικάζουν αυτή την καφρίλα. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑ & ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ!

    Τα φασιστάκια αυτά είναι η ίδια πάστα με τη «Χρυσή Αυγή» και με τους γηπεδόβιους, πως είναι δυνατόν να τους ανέχεστε; Ευτυχώς βέβαια είναι μειοψηφία εδώ και χρόνια και εκεί θα παραμείνουν. Έβλεπα σήμερα τον κόσμο που πήγαινε στη δουλειά του το πρωί και είναι αυτοί οι άνθρωποι βέβαια που θα πληρώσουν τα σπασμένα και στηρίζουν αυτή τη χώρα. Θα σου πω κάτι που μου είπε ο θυρωρός του κτηρίου που εργάζομαι σήμερα το απόγευμα όταν έφευγα:

    «Ξεφτίλα γίναμε» μου είπε «1,000 κλεφτρόνια κάψανε την πόλη μας, αλλά τι περιμένεις όταν έχουν πλάτες αποπίσω που τους στηρίζουν». Το σημαντικό είναι αγαπητοί μου να μη γίνουμε εμείς αυτές οι πλάτες…

  9. 09/12/2008 00:30

    Τσαλαπετεινέ σου απάντησα αναλυτικά στο blog σου, εγώ έχω πάρει θέση ενάντια στη βία από όπου και αν προέρχεται, εσένα δε βλέπω καθόλου ξεκάθαρο…

  10. tsalapeteinos permalink
    09/12/2008 00:42

    @ Ελένη Μ.

    Έχεις δίκιο ότι η ανθρώπινη ζωή έχει την ίδια αξία σε ανθρωπιστική διάσταση. Υπάρχει και η πολιτική διάσταση όμως. Για τον αστυνομικό περιλαμβάνεται στον υπηρεσιακό του ρόλο να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο και αν χρειαστεί να πέσει στη γραμμή του καθήκοντος. Σε τέτοια περίπτωση έχουμε κοινό ποινικό έγκλημα. Αν όμως πέσει αθώος πολίτης και ακόμα περισσότερο ανήλικος από τα πυρά αστυνομικού, εκτός από ποινικό έχουμε και πολιτικό έγκλημα. Και η απόδοση ευθυνών στη δεύτερη περίπτωση σαφώς πρέπει να είναι βαρύτερη.

    @Belbo
    Απάντησα κι εγώ στο άλλο blog.

  11. 09/12/2008 00:54

    Belbo, γιατί θα πρέπει να εξηγούμε τα αυτοννόητα μεταξύ μας?μιλάμε εδώ και κάποιο καιρό με κοινους κώδικες, νομίζω…θεωρώ τις απορίες σας άτοπες και εννοώ πως θάπρεπε νάσασταν βέβαιος πως δεν χρειάζεται να δώσω πιστοποιητικό κατά της οποιαδήποτε βίας! λυμμένα ζητήματα γι’ ανθρώπους της σκέψης και της συμπεριφοράς μας, ε?
    το περίεργο είναι ότι μόνο αυτό σας απασχολεί, το πιο λογικό θάταν σήμερα να ζητάει η ψυχούλα σας απονομή τουλάχιστον δικαιοσύνης!
    είχαμε ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, το καταλάβατε?
    ας σταθούμε στο ύψος της μέρας και κάποια άλλη στιγμή ανεβάστε ποστ περί βίας, έκφρασής της κλπ, να συζητήσουμε…
    πολύ σας παρακαλώ, είναι ώρα θρήνου και οργής, τεράστιας οργής, πιστέψτε με!!

  12. 09/12/2008 01:04

    Ανεπίδωτη,

    Γιατί τότε πρέπει να δώσω εγώ πιστοποιητικό για το ότι καταδικάζω το φόνο; Νομίζω ότι με «γνωρίζετε» αρκετό καιρό για να ξέρετε τις ευαισθησίες μου: φυσικά και είναι απεχθέστατο αυτό που έγινε και όλοι θέλαμε να βγούμε στους δρόμους. Αλλά από εκεί μέχρι του σημείου να καλύπτουμε τα φασιστάκια των εξαρχίων και να μην έχει αναρτηθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ POST όταν καίγονται βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια υπάρχει μια απόσταση. Τι κάνουμε; Δίνουμε δικαιολογία στο χειρότερο είδος βίας; Φυσικά και πρέπει να μιλήσω αγαπητή μου όταν ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΛΕΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!

  13. 09/12/2008 01:34

    Ρε Μπέλμπο, πότε να προλάβουμε να κάνουμε και ποστ; ε; (αν και δυσκολεύομαι στην κατάσταση που βρίσκομαι να σκεφτώ ψύχραιμα..δυσκολεύομαι να αναπνεύσω ακόμα)
    θα μας καταγγείλεις και για αυτό;;;; Για πόσα να απολογηθούμε πια;;;;;ΕΜΕΙΣ;;;;
    Αύριο αγαπητοί και αγαπητές μου. Σήμερα ακόμα πενθώ!

  14. phoenix permalink
    09/12/2008 18:05

    Κρατάει χρόνιο αυτή η κολόνια!.. από την εποχή του Καλτεζά και βάλε…
    Οι μισοί εξαγριώνονται με τους μπάτσους, αγνοώντας ότι η ύπαρξή τους, εξ’ορισμού, έχει ως στόχο τη στήριξη της ηγεμονεύουσας νοοτροπίας (κ δυστυχώς όχι των ελευθεριών μας όπως λένε οι πολιτικοί). Οι άλλοι μισοί γκρινιάζουν για τους βανδαλισμούς μερικών παραπλανημένων που νομίζουν ότι με το βάπτισμα στην κολυμπήθρα του νιχιλισμού θα προέλθει η τάχα αναγέννηση κ έτσι καταστρέφουν τα πάντα-ακόμα κ λιγοστά δέντρα στο κέντρο της Αθήνας!..

    Μπούρδες! Είστε όλοι κ όλες τόσο άσχετοι η τόσο όψιμοι; Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά το αποτέλεσμα του ευτελισμού του αξιακού μας συστήματος. Ενός ευτελισμού στον οποίο ΌΛΟΙ ασμένως συμμετέχουμε…εννοίοτε πληρώνουμε κιόλας γι’ αυτό. Από όλες τις μεριές κράζει το πράγμα ότι στο τωρινό οικονομικό γίγνεσθαι η ανθρώπινη ζωή κ αξιοπρέπεια έχουν υποβαθμιστεί. Γιατί; Γιατί άλλα είναι που μας ενδιφέρουν κ προσπαθούμε να κατακτήσουμε. Κ ναι ρε φίλε…εφόσον οι αξίες μας έχουν γίνει τα πάνω κάτω σιγά μη με νοιάξει κ η περιουσία του καθενός ή η αστική γαλήνη!…

    Για σκεφτείτε κάτι…το καλοκαίρι κάτι τύποι της νύχτας φάγανε έναν πιτσιρικά Αυστραλό στο Cavo Paradiso στη Μύκονο. Το μαγαζί όμως δεν έκλεισε…κ κόσμος συνέχισε να πηγαίνει…συνεχίζει να γεμίζει ασφυκτικά (μιλάμε για πολύ ντουνιά) τα διάφορα club που λειτουργούνε με τους κανόνες της μαφίας της νύχτας-κ πληρώνουμε κιόλας! Ακριβά! Μην μου πείτε «εγώ δεν πηγαίνω». Αυτό δεν αναιρεί την πραγματικότητα.

    Εν ολίγοις: αμετροέπεια κ ένας λαός κοιμισμένος που δήθεν ξυπνάει όταν συμβεί κάτι το συγκλονιστικό (το κακό είναι ότι γουστάρει κιόλας!..)

    Βγείτε στους δρόμους λοιπόν, τσακωθείτε μεταξύ σας για διάφορα θέματα ανευ ουσίας, όπως για το αν είναι πιο φασίστες οι μπάτσοι ή αυτοί που τα σπάνε,κάντε την επαναστασούλα σας και μετά γυρίστε σπίτι σας. Συνεχίστε να βλέπετε την τηλεόραση που βλέπετε, να διασκεδάζετε όπως διασκεδάζετε, να συμπεριφέρεστε μεταξύ σας κ προς τον πλανήτη όπως συμπεριφέρεστε κ να ψηφίζετε όπως ψηφίζετε…Προς θεού όμως…μην κοιτάξετε στον καθρέφτη γιατί είναι δύσκολο να καταπιούμε το γεγονός ότι οι χειρότεροι από όλους είμαστε εμείς οι ίδιοι! Ο κάθε ένας από εμάς στην καθημερινότητά του!

    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  15. 09/12/2008 21:21

    Παιδιά συγγνώμη που δεν έχω απαντήσει στα σχόλιά σας. Να καλωσορίσω και τον phoenix και να του δηλώσω ότι το βλογ μας είναι φανατικό του Ξένιου Δία.
    Ένα μόνο έχω να πω: Κανείς δε ζητά πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων εδώ! Όλοι μας έχουμε άποψη, που επαναδιαμορφώνουμε ή όχι μέσα από το διάλογο αλλά και μέσα από τη συμμετοχή σε πράξη.
    Όλοι κρίνουμε τις απόψεις και μέσω αυτών κρίνουμε τους φορείς των απόψεων αυτών.
    Σίγουρα η κρίση αυτή προετοιμαζόταν καιρό, το καζάνι σιγόβραζε και ήταν φανερό και η οργή ξεχείλιζε. Στο χέρι όλων μας είναι να διοχετευτεί σε σωστή κατεύθυνση και τα πράγματα να βελτιωθούν
    Και τότε θα ξαναείμαστε εδώ και θα συζητάμε! Οπότε ψυχραιμία παιδιά!

  16. 09/12/2008 21:34

    Αγαπητέ phoenix,

    ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ, το σώζω στο σκληρό μου και θα το κάνω σημαία. Τα είπες όλα, πάνω απ’ όλα όμως με κάλυψες με το τελευταίο σου σχόλιο.

    «Προς θεού όμως…μην κοιτάξετε στον καθρέφτη γιατί είναι δύσκολο να καταπιούμε το γεγονός ότι οι χειρότεροι από όλους είμαστε εμείς οι ίδιοι! Ο κάθε ένας από εμάς στην καθημερινότητά του!»

    Έχω βαρεθεί να βλέπω «προβληματισμένους» & «ευαισθητοποιημένους» που φοροδιαφεύγουν, καταστρέφουν το περιβάλλον, δεν σέβονται τον δίπλα, αλλά κατά τα άλλα τους απασχολεί πολύ η κοινωνία. Ο Νίκος Δήμου έχει πει ότι σαν λαό μας αρέσουν τα παραμύθια: κοιτάμε τον εαυτό μας στο καθρέφτη και αντί να βλέπουμε τον Καραγκιόζη βλέπουμε το Μέγα Αλέξανδρο,

    φοβερό σχόλιο και πάλι! φιλικά,

  17. 10/12/2008 00:32

    Φοίνικα,

    Ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη η (αγνωστική αν δεν κατάλαβα λάθος) τοποθέτησή σου, και επί της ουσίας δε διαφωνώ σε ότι γράφεις. Σίγουρα χρειάζεται αυτοκριτική και προσωπική προσπάθεια βελτίωσης και ωρίμανσης. Κάποια ζητήματα όμως δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα, όσα καλές μονάδες και να διαθέτει το σύνολο. Ζητήματα δημοκρατίας, εργασίας, εκπαίδευσης, δικαιοσύνης. Για να αντιμετωπιστούν τέτοια ζητήματα δεν είναι μονόδρομος τα κοινωνικά κινήματα και η ταξική πάλη;

  18. 10/12/2008 09:03

    Τσαλαπετεινέ,

    Ποια ταξική πάλη; σε ποια δεκαετία ζούμε; να κυνηγήσουμε τι: τα συστήματα τα οποία απέτυχαν παταγωδώς όπου και αν δοκιμάστηκαν και χαρακτηρίστικαν από ολοκληρωτισμό και φτώχια; που οι λαοί που τα επέλεξαν τρέχουν και δε φτάνουν για να τα ξεχάσουν; Με ποιο σαν πρότυπο: τον τριτοκοσμικό Τσάβες;

    Και ποιον αφορούν όλα αυτά; Μια μικρή μειοψηφία που κατεβαίνει στους δρόμους και προσπαθεί να πείσει τους υπόλοιπους ότι αυτό είναι πρόοδος; Ευτυχώς που η (σιωπηλή πλειοψηφία) καταναλώνει το χρόνο της στο να δουλεύει, να παράγει, να πηγαίνει τη χώρα μπροστά…

  19. 10/12/2008 09:45

    Φοινικα

    υποθέτω πως η φράση σου «Κ ναι ρε φίλε…εφόσον οι αξίες μας έχουν γίνει τα πάνω κάτω σιγά μη με νοιάξει κ η περιουσία του καθενός ή η αστική γαλήνη!» είναι κι ενδεικτική του ιδεολογικού σου χώρου. Σημασία φυσικά δεν εχει να σε ταξινομήσω, το επισημαίνω ωστόσο για τρείς λόγους.

    α. το κειμενό σου περιεχει μια αντιφαση -και νομίζω και ενα αδιέξοδο- : το » σιγά μη με νοιάξει η αστική γαλήνη», συμβιβάζεται νομίζεις με την απαξιωση σου προς όσους βγαίνουν στους δρόμους και τσακώνονται, καθώς και προς όσους κάθονται στα σπίτια τους; Τι μένει αν αφαιρέσεις όσους αντιδρούν κι όσους δεν αντιδρούν; Ωστόσο, το «δε με νοιάζει η αστικήί γαλήνη την ώρα που…» δείχνει έντονη ευαισθησία κάτω από μια κυνική ματιά.

    β. Δεν είναι τυχαίο που το κειμενό σου βρισκει σύμφωνους ανθρωπους που ανήκουν σε ξένους με σενα ιδεολογικούς χώρους, αλλά και μεταξύ τους. Δες τους σχολιαστές σου, φίλους του βλογ αυτού.

    γ. Δεν έδωσες ωστόσο προσανατολισμό. Νταξ, κακός ο παθητικός καναπεδάκιας, κακός ο δημοσία, στο δρόμο, καυγάς, κακός ο νιχιλισμός. Σύμφωνοι. Τι μένει;
    Υπάρχει κι άλλος τρόπος;

  20. 10/12/2008 18:10

    @Belbo

    Όλες οι δεκαετίες έχουν παρόμοια προβλήματα αδικίας και ανισότητα. Όπως έχω γράψει και αλλού, το πρόβλημα τη φτώχιας παγκοσμίως είναι πρόβλημα κατανομής και όχι έλλειψης πλούτου. Το ότι οι πολλοί δεν αντιδρούν δε σημάινει πως είναι ευχαριστημένοι. Θα ωριμάσουν οι συνθήκες για να οικοδομηθεί μια καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία. Σίγουρα όχι όπως τα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού που υπαινίσεσαι, που ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα. Μην ξεχνάς πως ο σοσιαλισμός δοκιμάστηκε 70 χρόνια περίπου ενώ ο καπιταλισμός σχεδόν 5 αιώνες. Κάποια στιγμή θα φτάσει στα όρια του. Τα συστήματα Τσάβες, Μοράλες κλπ εφαρμόζονται σε άλλο πλαίσιο και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα δικά μας αστικά, είναι μια ένδειξη όμως πως πλέον η επανάσταση ξεκινά από τον λεγόμενο «αναπτυσσόμενο» κόσμο και περνά στο «αναπτυγμένο», σε αντίστροφη πορεία με ότι γινόταν παλιότερα. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αστυνομίας αποκαλούν «διαδηλωτάκηδες», δεν μπορώ όμως να αρνηθώ στον κόσμο το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί και να εντιδράσει όποτε κρίνει απαραίτητο. Τώρα αν εσύ ζεις σε γυάλα και δεν τ βλέπεις όλα αυτά ή θεωρείς πως συντασσεσαι με την κάστα των ευνοημένων, δικαιωμά σου, αλλά μην παραξενευτείς αν κάποτε μας βρεις απέναντί σου.

  21. phoenix permalink
    10/12/2008 18:37

    Αγαπητέ sikofage,

    Μάλλον το συγκεκριμένο σχόλιό μου στο οποίο αναφέρεσαι δεν έγινε κατανοητό. Δεν επικροτώ, απλά αυτό που λέω είναι ότι τέτοιες συμπεριφορές (περιλαμβανομένων κ των αστυνομικών που με την καμία πυροβολούν) είναι φυσικό επακόλουθο της γενικής μας παρακμής, οπότε δεν θα έπρεπε να μας κάνουν τόση εντύπωση-πέρα από το «θεαματικό» του όλου πράγματος.

    Νομίζω πως υπάρχει και άλλος τρόπος κ θα φερω δύο παραδείγματα:
    1.Θυμάστε τί γίνεται κάθε φορά που πέφτουν χιόνια στην Αθήνα; Οργισμένοι πολίτες γκρινιάζουν γιατί δεν εμφανίστηκε «κάποιος» να τους καθαρίσει το πεζοδρόμιο! Βρε φίλε αντί να γκρινιάζεις πάρε ένα φτυαράκι κ καθάρισε, όχι πολύ, μόνο μπροστά από το σπιτάκι σου! Θα κάνω κ εγώ, ο διπλανός σου, το ίδιο. Θα το κάνει κ ο παρακάτω κ έτσι θα έχουμε όλο το δρόμο καθαρό χωρίς να χρειάζεται να έρθει «κάποιος»!

    Τα σύνολα tsalapeteine απαρτίζονται από μονάδες κ αν οι μονάδες είναι σκάρτες τότε και τα σύνολα θα είναι σκάρτα και ακόμα χειρότερα έρμαια του καθενός. Ποιός άνθρωπος με κάποιο επίπεδο ηθικής έχει ανάγκη π.χ. να κατέβει κάποιος από το βουνό με κάτι πλάκες και να υποδείξει ότι «ο Θεός διατάζει να μη σκοτώνεις να μην κλέβεις κτλ…»;ι

    Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι ότι η ξεφτίλα βρίσκεται ριζωμένη στον κάθε έναν από εμάς

  22. phoenix permalink
    10/12/2008 19:17

    Αγαπητέ sikofage,

    Μάλλον το συγκεκριμένο σχόλιό μου στο οποίο αναφέρεσαι δεν έγινε κατανοητό. Δεν επικροτώ, απλά αυτό που λέω είναι ότι τέτοιες συμπεριφορές (περιλαμβανομένων κ των αστυνομικών που με την καμία πυροβολούν) είναι φυσικό επακόλουθο της γενικής ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗΣ μας παρακμής, οπότε δεν θα έπρεπε να μας κάνουν τόση εντύπωση-πέρα από το «θεαματικό» του όλου πράγματος.

    Tsalapeteine δυστυχώς αυτό που ονομάζεις «κοινωνικός αγώνας», στη χώρα μας είναι αγώνας ενάντια σε εκείνα που πλήττουν την πάρτη μας κ τίποτε άλλο! Όχι, ιστορικά δεν ήταν πάντα έτσι. Μην ξεχνάς ότι ο σπινθήρας μεγάλων επαναστάσεων κ αλλαγών μπήκε από «χορτάτους»…

    Belbo, σιωπηλή πλειοψηφία είμαστε όλοι μας! Ακόμα κ αυτοί που βρέθηκα στους δρόμους. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεχόμαστε την καταπίεση σε κάθε τομέα της καθημερινής μας ζωής, άσχετα αν κάποιοι γκρινιάζουν τώρα. Γιατί ανεχόμαστε να μας χρησιμοποιούν και να μας κοροϊδεύουν από όλες τις μεριές. Το χειρότερο είναι ότι φτάσαμε σε σημείο να μην το καταλαβαίνουμε καν!…

    Η ουσία είναι ότι η κοινωνία μας είναι κατ’ ουσίαν βαθύτατα συντηριτική (ναι καλά διαβάσατε) και όλο και λιγότερο αλληλέγγυα.

    Μπορώ να φέρω δεκάδες παραδείγματα για όλα τα παραπάνω, θα καταλήξω όμως να γράφω το «Πόλεμος και Ειρήνη» εδώ πέρα!..

    Αν υπάρχει τρόπος; Ας σταματήσουμε πρώτα να μας τρέχουν τα σάλια από την κουτάλα με την οποία μας ταϊζουν και μετά ο τρόπος θα έρθει από μόνος του, φυσικότατα…

    Άσχετο (αλλά και πολύ σχετικό): Δε σας κάνει εντύπωση ότι όλοι, από όπου και αν προέρχονται, συμφωνούν σε ένα πράγμα… τις λεηλασίες και το πλιάτσικο τις κάνουν «αλλοδαποί». Ε βέβαια…αυτό είναι πολύ χοντρό για να το καταπιούμε! Ευτυχώς που υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι «είναι κάποια λύση» όπως έλεγε ο Καβάφης-έτσι δεν είναι;

  23. phoenix permalink
    10/12/2008 19:19

    Κόκκινο μπαλόνι συγγνώμη…πήρα φόρα και ξέχασα να σε ευχαριστήσω για το «καλωσόρισες»!

  24. 10/12/2008 21:00

    Τσαλαπετεινέ,

    Ως προς την φτώχεια και το σύστημα: τα τελευταία 40 χρόνια το βιωτικό επίπεδο στην Ελλάδα έχει ανέβει δραματικά. Ζούμε δραματικά περισσότερο καλύτερα και ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΑ από ότι πριν από 40 ή ακόμη και πριν από 20 χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος με τεράστια σφάλματα (έχω προσωπικά άπειρη κριτική να κάνω) που όμως ΔΟΥΛΕΥΕΙ και πήγε τη χώρα μπροστά. Αν είχαμε ακολουθήσει οποιαδήποτε από τα ιδεολογικά παρακλάδια της αριστεράς αυτή τη στιγμή θα καθαρίζαμε τους δρόμους της Ιταλίας (όπως όλοι οι Βαλκάνιοι φίλοι μας) και οι γυναίκες μας θα τροφοδοτούσαν τα καμπαρέ της Γαλλίας, κυριολεκτικά όμως.

    Ως προς τις διαμαρτυρίες: κανένα πρόβλημα με τις διαδηλώσεις από εμένα, αναφέρετο δικαίωμα. Οι 10,000-20,000 άτομα που συνίθως κατεβαίνουν σε αυτές τις πορείες έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώσουν. Φυσικά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να καταστρέψουν, κάψουν, απειλήσουν κανένα. Οποιοσδήποτε τα κάνει αυτά είναι φασίστας και είναι ακριβώς στην ίδια κατηγορία με «Χρυσαυγήτες», «γηπεδόβιους» και άλλους, που είμαι σίγουρος ότι έχουν πολύ καλούς λόγους να τα σπάσουν επίσης.

    Προσωπικά πιστεύω στις προσωπικές ελευθερίες και τη Δημοκρατία. Αντιπαθώ οποιουδήποτε τύπο φασισμού (από όπου και αν προέρχεται) εξίσου, δεν βάζω διαχωριστικές γραμμές πουθενά. Θέλω να δω τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Αλέξη να μπαίνει φυλακή για χρόνια, το ίδιο και το αφεντικό του και οποιοσδήποτε καλλιέργησε αυτή την αντίληψη. Αντίστοιχα όμως καταδικάζω και θέλω να δω όλα αυτά τα φασιστάκια να τιμωρούνται. Δεν επιτρέπω σε κανένα να καταστρέφει και να καίει ατιμώρητος. Και πάνω απ’ όλα δεν δικαιολογώ τη βία, ποτέ όμως…

  25. 10/12/2008 21:53

    Προς όλους και όλες.
    Δεν έχω απαντήσει σε σχόλια κυρίως γιατί προσωπικές υποχρεώσεις με έχουν κρατήσει εκτός σπιτιού και μακριά από υπολογιστή. Οι εξελίξεις δεν με έχουν αφήσει να σκεφτώ πολύ ψύχραιμα και θέλω να είμαι ψύχραιμη όταν απαντώ σε σχόλια.
    Επειδή το θέμα που έχετε ανοίξει είναι και μεγάλο και σοβαρό και επειδή μετά το τελευταίο σχόλιο του Belbo στο πιο πρόσφατο ποστ μου με έκανε να σκεφτώ πολύ (και να θυμώσω λίγο, το ομολογώ) θα κάνω ειδικό πόστ για αυτό που συζητάτε αύριο.
    Προς Φοίνιξ:
    Αγαπητέ, αν θέτε να μην μπαίνουν τα σχόλια σας στα προς έγκριση, φροντίστε να δίνετε το μέιλ σας. Έτσι, την πρώτη φορά που θα εγκριθεί ένα σχόλιο με το μέιλ σας τότε δεν θα πρέπει να περιμένετε εμένα για να το εγκρίνω και θα συμμετέχετε κανονικά στην κουβέντα!

  26. 10/12/2008 22:06

    Αγαπητό Μπαλόνι,

    Θέλω και δημόσια να δηλώσω ότι τα πράγματα τα οποία λέω δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση προσωπικά απέναντί σου. Σε εκτιμώ εσένα και το blog σου πολύ (όπως ξέρεις) και είναι φανερό τι ποιότητας και κουλτούρας άνθρωπος είσαι! Τα σχόλιά μου στρέφονται αποκλειστικά ενάντια σε πράγματα και καταστάσεις που με προσβάλουν σαν άνθρωπο τον τελευταίο καιρό…

  27. 11/12/2008 01:17

    @Φοίνιξ,

    Αν κατάλαβα καλά, θεωρείς προαπαιτούμενο να ανέβει το επίπεδο των μονάδων για να ανέβει και το επίπεδο του συνόλου. Θεωρητικά είναι σωστό αλλά πρακτικά θεωρώ πως είναι πιο δύσκολο να γίνει αυτό παρά να προκύψει μια κοινωνική αλλαγή στην οποία θα πρωτοτατήσει μια κοινωνική τάξη και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Για τη συντηρητικότητα της κοινωνίας και την τάση να θψάχνουμε για αποδιψπομπάιους τράγους, όπως οι ξένοι, συμφωνώ απόλυτα.

    @Belbo

    Συγχέεις την οικονομική μεγέθυνση με την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει και μεγέθυνση αλλά και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σαφώς και το παραγώμενο εισόδημα έχει αυξηθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Το θέμα είναι ποιοί και πόσοι έχουν καρπωθεί την αύξηση, δηλαδή αν έχει ανοίξει ή κλείσει η ψαλίδα της ανισότητας. Γιατί αν έχει έχει γίνει το πρώτο, όπως πιστεύω, αυτό συνιστά πισωγύρισμα της κοινωνίας εναξάρτητα από τις («πειραγμένες» συχνά και ανούσιες) επιδόσεις των δεικτών. Προτιμώ ισότητα και δικαιοσύνη στη φτώχια, και πάνω από όλα αξιοπρέπεια, παρά ευημερία για λίγους και επιστροφή στο μεσαίωνα για πολλούς. Επίσης με ενδιαφέρει τα μάλα αν η όποια μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας συμβαίνει εις βάρος του περβάλλοντος και κάποιων μη ανανεώσιμων πρώτων υλών. Το ερώτημά σου τι καριέρες θα ακολουθούσαμε αν είχε γίνει η Ελλάδα λαϊκή δημοκρατία είναι πολύ θεωρητικό για να απαντήσω, και δεν είναι το φόρτε μου η εναλλακτική ιστορία. Μεταξύ μας δεν βλέπω και μεγάλη ποιοτική διαφορά στα επαγγέλματα που περιγράφεις και στους ασπρογιακάδες είλωτες των γραφείων που έχουμε καταντήσει οι περισσότεροι. Θα έχεις ακουστά μάλλον και την έκφραση «Δουλεύω σαν.. πουτάνα». Αν θέλεις δοκίμασε να απαντήσεις εσύ στο εξης: Αν θα είχαν κατακτηθεί μεταπολεμικά στη δυτική ευρώπη σημαντικά εργασιακά δικαιώματα (συλλογικές συμβάσεις, ωράρια, ασφαλιστική κάλυψη) χωρίς την πολιτική και ψυχολογική πίεση της… κόκκινης αρκούδας; Πολλά από αυτά τα κεκτημένα δε απεμπολίστηκαν μετά την πτώση του «παραπετάσματος». Για το θέμα της βίας δε θα επανέλθω γιατί το έχουμε εξαντλήσει σε άλλο μπλογκ.

    @μπαλόνι

    Βρες κάποιο τρόπο να μεγαλώσεις τα fonts γιατί θα βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι κάποιας ηλικίας και δεν έχουμε και λεφτά να προσλαμβάνουμε γραμματείς.

  28. 11/12/2008 10:06

    @Τσαλ
    Για να αυξήσω το μέγεθος των φοντς στα σχόλια πρέπει να αγοράσω την αναβάθμιση. Δεν είναι πολλά λεφτά, οκ, αλλά μη με πρήζεις…έχουμε και λιτότητα! Θα το κάνω το συντομότερο. Ως τότε να προσλάβεις γραμματέα, παλιοστραβούλιακα.

  29. 11/12/2008 10:54

    Ο Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ σήμερα, εξαιρετικά καίριος για την φθηνή καπηλεία της μνήμης του Αλέξη:
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=246196

    μας αφορά όλους…

  30. 11/12/2008 18:25

    Χαχαχαχαχα! Belbo να σαι καλά, είχα καιρό να γελάσω έτσι! Υποκλίνομαι στην… δυνατή πένα του Πρετεντέρη! Αν δεν κάνω λάθος, αυτός δεν ήταν ο σεβαστός κύριος που πλάκωσε έναν διαιτητή σε ένα αγώνα μπάσκετ του Παναθηναϊκού πριν μερικά χρόνια; Κανένας άλλος «έγκυρος» επικριτής του Αλαβάνου; Νόμιζα τουλάχιστο πως διάβαζες πιο σοβαρή δημοσιογραφία.

    @μπαλόνι
    Δεν ήξερα ότι ήταν θέμα χρημάτων η αναβάθμιση του ιστολογίου σου. Προτείνω να διεκδικήσουμε το ποσό από το πακέτο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, διαφορετικά να κάνουμε έρανο οι θαμώνες. Ούτε εγώ έχω να πληρώνω γραμματέα τα προβλεπόμενα, και αν της δίνω λιγότερα θα με καταγγείλει και δεν ξέρω και κανένα Κούγια να με υπερασπιστεί.

  31. 28/05/2009 13:39

    Μονόπαντο το βίντεο που έβαλες Άρη.
    Αν κάτι είχαν να δείξουν εκείνες οι μέρες ήταν η λαοθάλασσα που βγήκε στο δρόμο και η ωμή βία της αστυνομίας απέναντι σε αυτή τη λαοθάλασσα!
    Τελοσπάντων…ο καθένας ό,τι είδε το είδε εκείνες τις μέρες, ειδικά όσοι και όσες ήμασταν εκεί. Και αυτό δε σβήνει, καλώς ή κακώς!
    υ.γ. Καλωσήρθες 🙂

Σχολιάστε